Gent heeft 10.000 nieuwe studentenkoten nodig

De stad Gent heeft te weinig plaats voor al haar studenten, en dus moet ze op zoek naar 10.000 extra studentenkoten. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Mpiris. Het aantal studenten stijgt, waardoor er nood is aan 10.000 nieuwe voorzieningen om vraag en aanbod in evenwicht te brengen. 

Uit een bevraging in opdracht van de stad Gent bij 6.000 studenten blijkt dat 60 procent van de studenten die aan een onderwijsinstelling in Gent studeren, op kot zitten. Een vierde daarvan, zo'n 9.500 studenten, deelt een gezinswoning of een appartement. Dat betekent dat er voor de Gentse gezinnen minder plaats is.

Zoektocht naar 10.000 koten

Het bureau dat het onderzoek voerde naar de studentenhuisvesting formuleerde enkele belangrijke werkpunten voor het Genste stadsbestuur: "Gent moet streven naar voldoende huisvesting voor studenten, die vanzelfsprekend kwalitief en veilig moet zijn", vertelt Johan Desseyn van onderzoeksbureau Mpiris. "Bovendien moet dit alles gebeuren in harmonie met de Gentenaars. Het is de opdracht van de stad om een efficiënt beleid te voeren rond huisvesting."

Te weinig plaats

Een ander opmerkelijk resultaat uit het onderzoek is dat nog driekwart van de studenten die in Gent studeren, er ook op kot zou willen zitten. "Dat betekent dat 15 procent dus tegen wil en dank pendelt, vaak omdat er te weinig koten zijn, of omdat de prijzen voor studentenhuisvesting te hoog liggen."

Actieplan opstarten

"Om het aantal studentenvoorzieningen drastisch te verhogen moeten we een actieplan opstellen", zegt schepen van Wonen Tine Heyse. "Zo moeten we gaan kijken wat we gaan doen met de studenten die in gezinswoningen en appartementen wonen." Het is wel niet de bedoeling om studenten die nu in gezinswoningen wonen daar onmiddellijk uit te zetten. Er moeten eerst alternatieven komen, zei Heyse ook.

kasto80

Meest gelezen