Videospeler inladen...

BEKIJK - Uniek in België: 2 kraanvogels geboren in vallei van de Zwarte Beek in Limburg

In het natuurreservaat de Vallei van de Zwarte Beek in Koersel (Beringen) zijn twee kraanvogeltjes geboren. De geboorte dateert van 30 april maar de beelden zijn nu pas vrijgegeven (zie video bovenaan). Volgens Natuurpunt was het al meer dan 200 jaar geleden dat er nog kraanvogels gebroed hebben in ons land. De tweeling kreeg de naam Gru en Dru en stelt het goed. 

Vorig jaar maakte een koppel kraanvogels ook al eens een nest in het gebied, maar werden er geen jongen geboren. Maar dit jaar dus wel. Christophe Van Ackere van Natuurpunt is opgetogen: "Dit is een mijlpaal voor het natuurbehoud in Vlaanderen. Dit is een mythische soort die terug is in Vlaanderen en in België. In de literatuur vinden we terug dat het vorige broedgeval al dateert van minstens 200 jaar geleden." 

Het zijn de perfecte ambassadeurs voor de natte natuur in Vlaanderen 

Zuhal Demir, Vlaams minister van Natuur

"Na de wolf mogen we nu weer een topsoort toevoegen aan het lijstje", zegt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA). "Ik heb ook de eer gekregen om de twee kleintjes een naam te geven. Ik kies voor Gru en Dru, naar de tweelingbroers uit de animatiefilm de Verschrikkelijke Ikke. Zij hebben ook van die lange smalle benen en bovendien is de Latijnse naam voor kraanvogel Grus grus. Het zijn dus de perfecte ambassadeurs voor de natte natuur, waar we in Vlaanderen hard aan werken.”

(Lees verder onder de foto)

WD

Kraanvogelwacht

De precieze locatie van het nest met kraanvogels wordt geheim gehouden, om te voorkomen dat de rust in dat gebied verstoord wordt. "We hebben een kraanvogelwacht opgericht", vertelt Christophe Van Ackere. "dat zijn vrijwilligers die hier een oogje in het zeil zullen houden. Ze zullen bezoekers het verhaal van de kraanvogels vertellen, maar ze zullen ook een oogje in het zeil houden, om te voorkomen dat bezoekers afwijken van de bestaande wandelpaden of hun honden los laten lopen."

(Lees verder onder het geboortekaartje)

50 jaar natuurbeheer

Natuurpunt werkt al 50 jaar aan het natuurherstel in de Vallei van de Zwarte Beek, samen het het Agentschap voor Natuur en Bos en de Vlaamse Landmaatschappij. "En dat heeft geloond", gaat Christophe Van Ackere van Natuurpunt verder. "Sinds eind jaren 70 tot nu hebben we ruim 1.000 hectare van het veen en het gebied kunnen herstellen. Met dit dan als resultaat." 

De Vallei van de Zwarte Beek is niet alleen een mooi natuurreservaat, het gebied is ook belangrijk in de strijd tegen de droogte, benadrukt minister Demir. "Dit gebied is een groene spons, hier kan regenwater nog in de ondergrond infiltreren dat maakt ons klaar voor de strijd tegen de droogte." 

WD

Meest gelezen