Veehouders krijgen wolfproof omheiningen voortaan volledig terugbetaald

Professionele landbouwers met koeien, schapen en paarden kunnen voortaan alle kosten voor het wolfproof maken van hun omheiningen terugbetaald krijgen. Tot nu toe kregen ze maar 30 procent van de investering terug. "Ik hoop dat nu meer boeren gebruik zullen maken van de maatregel", zegt Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V).

Hobbyboeren kunnen 80 procent van de kosten voor het wolfproof maken van hun omheiningen terugbetaald krijgen. Maar voor professionele landbouwers was dat niet het geval, zij kregen maar 30 procent van hun investeringen terug. Daar komt nu verandering in, zegt Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits. "Het is niet de schuld van de boer als een wolf heel veel schade aanricht. Daarom hebben we beslist om landbouwers tot 100 procent steun te geven als ze hun omheiningen veilig maken." De maatregel is sinds 1 juli van kracht.

De Boerenbond is tevreden dat niet alleen schapenboeren maar ook rundveehouders en paardenfokkers in aanmerking komen voor de steunmaatregelen. "Er was toch wel wat paniek ontstaan bij onze rundveehouders, nadat een rund gedood is door een of meerdere wolven", vertelt Peter Bruggen van Boerenbond Limburg. "En verschillende rundveehouders denken eraan om bepaalden weilanden die in het leefgebied van de wolf liggen wolfproof te gaan maken. Dus als er nu een subsidie is van 100 procent dan is dat een goede zaak. Maar het is uiteraard onmogelijk om alle weides op die manier te omheinen." 

Voorwaarde

Alleen landbouwers in het risicogebied van de wolf kunnen de subsidie krijgen. Momenteel gaat het om veehouders in 21 gemeenten in Noord-Limburg en Midden-Limburg en 5 gemeenten in de Antwerpse Kempen. Om de drie maanden bepaalt het Agentschap Natuur en Bos opnieuw welke gemeenten in de risicozone vallen. 

Meest gelezen