Stefaan Temmerman

Willem Vermandere keert deze zomer terug naar Lauwe met zijn tentoonstelling "Voortdoen"

De 81-jarige kunstenaar Willem Vermandere was tijdens corona druk bezig in zijn atelier in Steenkerke bij Veurne. Maar deze zomer keert hij terug naar zijn geboortedorp Lauwe met zijn tentoonstelling "Voortdoen". Je kan zijn recentste schilderijen, beeldhouwwerken, tekeningen en houtsneden gratis gaan bekijken tot en met 29 augustus.

Willem Vermandere, ereburger van Menen is gekend door zijn West-Vlaamse muziek en gedichten, maar tegenwoordig is hij vooral bezig met beeldhouwen en schilderen. Deze zomer keert hij terug naar zijn geboortestreek met enkele van zijn nieuwste kunstwerken. Zijn tentoonstelling "Voortdoen", die je kan zien op verschillende locaties in Lauwe en Menen, is voor hem thuiskomen in het dorp, waar hij opgroeide. 

"Doe voort"

De coronacrisis was voor beeldend kunstenaar Vermandere geen reden om stil te zittten. De titel van de tentoonstelling weerspiegelt het motto van Willem: "Er is weinig tijd en veel om te doen, dus doe voort! Want je hebt niet geleefd, als je niet gewerkt hebt." In het cultuurcentrum Het Applauws in Lauwe staan enkele van zijn recente beeldhouwwerken en houtsneden. Het houtsneewerk is een eerbetoon aan bomen, aan de natuur. Iets wat meer mensen kunnen linken aan de muziek van Willem Vermandere. 

(Lees voort onder de foto) 

CC De Steiger

De 19 abstractere, kleurrijke schilderijen in de ontwijde Sint-Franciscuskerk in Menen uit de reeks "Enigma" (op de foto hierboven) zijn iets moeilijker te begrijpen. Op de schilderijen staan vreemde, grillige vormen, die aan geesten of spoken doen denken op een rode, blauwe of zwarte achtergrond. De schilderijen zijn niet alleen voor het publiek, maar ook voor de kunstenaar Vermandere zelf nog altijd een mysterie. De naam van de reeks "Enigma" komt dan ook van het onbegrijpbare en het onbekende in de wereld. 

Je kan de tentoonstelling "Voortdoen" gratis bezoeken tot en met 29 augustus in de Sint-Franciscuskerk, het Stadsmuseum Menen en Het Applauws in Lauwe.

Meest gelezen