Openbaar zwembad in Brussel krijgt veel kritiek, maar: "Iedereen moet de kans krijgen om te zwemmen"

Het openluchtzwembad Flow in Anderlecht opende pas vorige week, maar kreeg al veel kritiek. Verschillende politici vinden dat het niet goed is dat er een uur is voorzien waarop enkel vrouwen mogen zwemmen. Paul Steinbrück van Pool is Cool, de initiatiefnemer van Flow, vindt dat net goed. “Iedereen moet de kans krijgen om te zwemmen.”

Sinds de opening van Flow krijgt organisatie Pool is Cool veel kritiek. In de eerste plaats omdat een boerkini dragen toegelaten is. Dat is een zwempak dat bijna het hele lichaam bedekt. Een ander kritiekpunt is dat er een apart uurtje zwemmen voor vrouwen is. Uit politieke hoek kwamen al verschillende reacties van onder andere N-VA, maar vooral ook van de liberale partijen.  

Oud-voorzitter van Open VLD en burgemeester van Aarschot, Gwendolyn Rutten vindt dat Pool is Cool hiermee een verkeerd signaal geeft. “Eigenlijk zet je dan de wereld op z’n kop. Je moet het gedrag van die mannen aanpakken. Het is niet de bedoeling dat we terug in een gescheiden samenleving gaan leven. In onze samenleving delen we de publieke ruimte gewoon. En dan moet iedereen zich netjes houden aan de regels met respect voor elkaar. Het opsplitsen van die uren heeft geen enkele zin.” 

Vlaams Belang is er niet over te spreken dat een boerkini is toegelaten in het zwembad.  “De boerkini staat ontegensprekelijk symbool voor de onderdrukking en tweederangspositie van de vrouw binnen de islam”, zegt fractievoorzitter in het Brussels Parlement Dominiek Lootens-Stael. Hendrik Bogaert (CD&V) heeft het over aparte islam-uren in openbare zwembaden, maar hij werd teruggefloten door partijgenoten omdat zijn tweet niet strookt met de respectvolle manier waarop CD&V wil communiceren. "We zijn niet voor aparte zwemuren op basis van geloof maar dat is dan ook niet de opzet van dat aparte uur", zegt de partij. 

Toegankelijk voor iedereen

Paul Steinbrück van Pool is Cool had de commotie wel verwacht, maar wil dat het openbaar zwembad toegankelijk is. “Ons standpunt is dat iedereen de kans moet krijgen om te zwemmen. Dat moet in eender welke kledij kunnen, zolang het zwemkledij is.” 

Het apart uurtje zwemmen voor vrouwen zou volgens Steinbrück ook bijdragen aan die toegankelijkheid. “Er zijn vrouwen die zich niet op hun gemak voelen in de aanwezigheid van mannen. Dat heeft absoluut niets met religie te maken, maar eerder met slechte ervaringen of gewoon de wens om rustig te zwemmen. We merken dat dat niet enkel belangrijk is voor bepaalde vrouwen, maar ook voor kinderen die bij ons verplicht begeleid moeten worden door een volwassene. Als hun moeder hen niet kan begeleiden, hebben ze misschien de kans niet om in het water te zwemmen.” 

Meest gelezen