Wikimedia

1 op de 3 horecazaken heeft (nog) geen verplichte CO₂-meter, horeca vraagt geduld

1 op de 3 horecazaken heeft geen CO₂-meter, dat blijkt uit controles van de FOD Volksgezondheid. Nochtans is zo'n meter verplicht volgens de huidige coronamaatregelen. "We hebben genoeg luchtcirculatie omdat we al onze deuren openzetten", reageert onder meer een Antwerps café dat geen CO₂-meter heeft geïnstalleerd.

De FOD Volksgezondheid heeft sinds begin juni 846 horecazaken gecontroleerd op de naleving van de coronamaatregelen. Uit die controles bleek dat 276 horecaondernemers geen CO₂-meter geïnstalleerd hadden in hun zaak, hoewel dat verplicht is. Een CO₂-meter geeft namelijk aan wanneer de binnenruimte verlucht moet worden, om te vermijden dat het coronavirus zich in de ruimte verspreidt via luchtdeeltjes. 

Vanaf dat je de deuren en ramen sluit, gaat de luchtkwaliteit heel snel achteruit

Café DeLux in Antwerpen

"Even geleden heb ik de meter uit nieuwsgierigheid geïnstalleerd en ik ben ervan geschrokken. Ik kan hier heel goed verluchten, maar zodra je de deuren en ramen sluit met een aantal mensen binnen, gaat de luchtkwaliteit heel snel achteruit", zegt de uitbater van Café DeLux in Antwerpen.

"Genoeg luchtcirculatie"

Café Pelikaan in Antwerpen is er dan weer van overtuigd dat het volstaat om alle deuren open te laten staan. "We hebben eigenlijk geen meter nodig, want er is hier een constante luchtcirculatie", vertelt de uitbaatster aan Radio 2 Antwerpen. 

Een CO₂-meter moet nochtans verplicht in het zicht van de klant hangen, maar die klant stelt het amper in vraag, zo klinkt het onder meer bij het Antwerpse café 't Klokske (waar wel een meter staat): "Ik denk niet dat de klant ermee bezig is, want tot op vandaag heeft nog niemand ernaar gevraagd." 

61% niet met alle maatregelen in orde

De FOD Volksgezondheid controleerde ook de andere coronamaatregelen.  Uiteindelijk bleek 61% van de horecazaken niet met één of meer maatregelen in orde. De grootste problemen waren dat de preventiemaatregelen niet goed zichtbaar waren uitgehangen, en dat het personeel het niet te nauw nam met de mondmaskerplicht en de handhygiëne. 

CEO Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen vraag enig respijt voor de sector, want die is nog maar een kleine maand, sinds 9 juni, weer open: "We zitten nog in de sensibiliseringsmaand. Dat wil zeggen dat als er een overtreding is vastgesteld, je één week de tijd hebt om je in regel te stellen. We roepen ook op om dat te doen."

Dat hebben de gecontroleerde horecazaken duidelijk ook gedaan. Na de eerste controles van begin juni volgde een schriftelijke verwittiging en een week later was er een nieuwe controle. Geen enkele horecazaak werd gesloten. 

Meest gelezen