9 leden van een drugsbende veroordeeld voor cannabiskweek in Blankenberge en Gistel: "Per toeval ontdekt tijdens coronacontrole"

9 leden van een drugsbende zijn veroordeeld omdat ze cannabis kweekten in Blankenberge en in Snaaskerke, bij Gistel. Ze kregen straffen van 1 tot 4 jaar cel. De 2 cannabisplantages werden vorig jaar per toeval ontdekt door de politie na een coronacontrole. 

9 leden van een drugsbende hebben 1 tot 4 jaar cel gekregen, al dan niet gedeeltelijk met uitstel, voor het kweken van cannabis op 2 verschillende plantages. Ook een stukadoor uit Blankenberge kreeg 3 jaar gevangenisstraf, waarvan 2 jaar effectief. Hij verhuurde sinds 2019 zijn loods aan de drugsbende voor 4.000 euro per maand. Maar volgens zijn advocaat had hij met de kweek zelf niets te maken.

Per toeval ontdekt

De politie kwam de drugsbende per toeval op het spoor tijdens een coronacontrole in d eperiode van de eerste lockdown. Eén van de bendeleden was op weg met een bestelwagen en probeerde bij een controle weg te vluchten. Maar de politie kon hem tegenhouden en in de laadruimte van zijn bestelwagen ontdekten ze 420 cannabisplanten. In zijn gsm stond het adres van de  plantage in Blankenberge, waar ongeveer 80 kilo cannabis gevonden werd. Verder onderzoek leidde de speurders naar de tweede plantage in Snaaskerke, een deelgemeente van Gistel. Daar stonden 818 planten. Er lag ook een kleine 30 kilogram cannabis. 

Naast de celstraffen moeten de 9 bendeleden ook het geld terugbetalen dat ze met hun handel hebben verdiend, zo'n 110.000 euro.

Meest gelezen