Een Afghaans militair konvooi tijdens een rustpauze vlak bij de grens met Tadzjikistan.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan voor 90 procent afgerond, te midden van hevige gevechten

Volgens het Amerikaanse opperbevel zijn nu al negen op de tien militairen uit Afghanistan vertrokken. Tegen 11 september zou de terugtrekking afgerond moeten zijn, op wat troepen in de hoofdstad Kaboel na. Intussen voeren de talibanrebellen de offensieven tegen het Afghaanse leger steeds verder op. Enkele Afghaanse militairen zijn naar buurland Tadzjikistan gevlucht.

VS-president Joe Biden wil tegen 11 september zijn troepen weghalen uit Afghanistan. Volgens het commando is dat al voor meer dan 90 procent een feit. Het ging om een laatste groep van 3.500 Amerikaanse militairen. Ook de NAVO-troepen die het Afghaanse leger opleiden, worden terug naar huis gestuurd.

Zoals verwacht hebben de fundamentalistische taliban van die gelegenheid gebruikgemaakt om nieuwe offensieven te ontketenen tegen het Afghaanse leger. De voorbije week zouden een honderdtal districten, veelal op het platteland, in hun handen gevallen zijn. Een tiental daarvan zou zijn heroverd door het leger. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Opvallend is dat de taliban, die vooral sterk staan onder de Pashtun -de dominante etnische groep- in het zuiden van Afghanistan, vooral aanvallen in het noordoosten van het land. Ook daar wonen Pashtun te midden van etnische Tadzjieken. Bovendien zouden de taliban vooral de lucratieve handelsroutes naar de landen in Centraal-Azië zoals Tadzjikistan in handen willen krijgen. De taliban zouden "belastingen" kunnen afpersen van konvooien met handelswaar naar de Centraal-Aziatische republieken.

Onrust in buurland Tadzjikistan en elders

De voorbije dagen hebben de taliban delen van de grens in handen gekregen. Een honderdtal Afghaanse militairen zijn over de grens met Tadzjikistan gevlucht. Dat land gaat hen terugvliegen naar regeringsgebied in Afghanistan.

Overigens is de voormalige sovjetrepubliek Tadzjikistan zelf ongerust. Het regime daar is de opvolger van het voormalige sovjetbewind en heeft in de jaren 90 een bloedige burgeroorlog uitgevochten met islamitische rebellen. Tadzjikistan heeft 20.000 mensen gemobiliseerd om de grens met Afghanistan te beveiligen. Rusland, dat een grote militaire basis heeft in het land, is bereid om de troepen in te zetten om de grens te verdedigen.

Wat met Afghanistan?

Ook al namen de buitenlandse troepen niet langer deel aan de gevechtsoperaties, zeker is dat het Afghaanse leger de komende tijd onder druk van de taliban en andere jihadistische groepen komt te staan. Die willen van het machtsvacuüm -en ook van de psychologische impact- gebruikmaken om meer terrein in handen te krijgen. 

Dat wil nog niet zeggen dat de taliban de macht snel zullen overnemen, maar mogelijk verzeilt het land -net als in de jaren 90- in een nieuwe periode van burgeroorlogen tussen etnische en religieuze groepen. Buurlanden zoals Tadzjikistan, Oezbekistan, Iran en Pakistan kiezen dan elk hun bondgenoten om hun strategische en economische belangen te verdedigen. Afghanistan is altijd een weinig stabiele etnische en religieuze mozaïek geweest, maar de aanwezigheid van modern wapentuig sinds de jaren 70 heeft die conflicten op de spits gedreven.

Meest gelezen