België wil van sluiting kerncentrales economische activiteit maken

De ontmanteling van de kerncentrales wordt een nieuwe economische sector met een waarde van 400 miljard. België hoopt daar een graantje van mee te pikken en zijn kennis te kunnen exporteren. Vandaag wordt daarover in de federale regering een task force opgericht, die ook zal moeten waken over de veiligheid van de hele operatie.

De kerncentrales gaan dicht vanaf 2022.  Dat is een zekerheid. Tegen 2025 zullen minstens 5 van onze 7 reactoren dicht zijn. De politiek moet dit najaar nog definitief beslissen over de sluiting van de twee jongste reactoren. 

Hoe dan ook wordt de sluiting van onze kernreactoren een gigantische operatie. Het duurt 20 jaar om zo'n centrale te ontmantelen: 2 tot 3 jaar voorbereiding, 12 of 13 jaar voor de ontmanteling zelf en dan nog twee jaar voor de feitelijke afbraak.

Dat betekent dat België tijdens die operatie nogal wat expertise kan opbouwen. Het is de grootste ontmantelingsoperatie na de VS, Japan en Duitsland. Ze gaat 18 miljard euro kosten en over tientallen jaren gemeten zelfs 40 miljard. Bovendien zal ze 230.000 ton afval genereren, waarvan 2 procent besmet).

De federale regering hoopt nu die kennis te kunnen exporteren, omdat vele andere landen de komende jaren ook voor een nucleaire ontmanteling staan.

De nieuw opgerichte task force - met binnenlandminister Annelies Verlinden (CD&V), economieminister Pierre-Yves Dermagne (PS) en energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) - gaat nu kijken hoe dat kan.

Tegelijkertijd gaan ze de ontmanteling voorbereiden. Wat met de werkgelegenheid bijvoorbeeld van de om en bij de 2.000 mensen die in een kerncentrale werken? En hoe doe je dat zo veilig mogelijk? Hoe stockeer je het nucleair afval? Tegelijkertijd gaan de drie ministers ook kijken hoe ze met de 25 miljoen Europees relancegeld voor de ontmanteling nieuwe jobs in de sector kunnen creëren.

Meest gelezen