archieffoto

Kamp van Chirogroep uit Mol in Heist-op-den-Berg stopgezet na coronabesmettingen: 80-tal kinderen in quarantaine

Chirogroep Sluis uit Mol heeft haar zomerkamp in Heist-op-den-Berg preventief stopgezet na een coronabesmetting. Eén van de leden vertoonde symptomen en testte positief op corona, daarna bleken nog vijf anderen besmet. Alle deelnemers van het kamp worden nu getest op corona, en gaan thuis in quarantaine. Dit is momenteel het enige chirokamp waar een coronabesmetting is vastgesteld. 

De jeugdvereniging nam de beslissing om het kamp stop te zetten na overleg met Chirojeugd Vlaanderen en de plaatselijke huisarts en het plaatselijke Covid-team. "De persoon die coronasymptomen vertoonde, bleek vanmorgen effectief besmet te zijn met corona, en intussen waren er nog enkele mensen in de leidingsploeg die ook symptomen vertoonden", zegt Niels De Ceulaer van Chirojeugd Vlaanderen daarover. 

"Binnen de leidingsploeg zijn er daarom uit voorzorg enkele zelftesten afgenomen, en daarbij zaten enkele positieve resultaten. Op basis daarvan hebben we beslist om iedereen preventief naar huis te sturen en het kamp stop te zetten", aldus De Ceulaer. "De leidingsploeg die nog overbleef, kon het kamp sowieso niet meer bolwerken."

De leidingsploeg die overbleef, kon het kamp niet meer bolwerken. En er zijn de voorbije dagen wel wat hoogrisicocontacten geweest in de kampbubbel.

Niels De Ceulaer, Chirojeugd Vlaanderen

Na overleg met de Molse crisiscel wordt iedereen die deelnam aan het kamp gezien als een hoogrisicocontact. Dat betekent dat alle deelnemers - zo'n 80 à 100 jongeren - in thuisquarantaine moeten. Zij worden vandaag en volgende week getest. 

"De kampbubbel van 100 mensen is vrij hecht, en er is de voorbije dagen ook veel samen gespeeld, zoals dat hoort op kamp. Er zijn dus te veel hoogrisico­contacten geweest om dit kamp nog veilig te organiseren. Daarom laten we iedereen naar huis gaan, en vragen we daarom de coronaregels op te volgen. Iedereen heeft intussen een uitnodiging gekregen voor een coronatest", zegt De Ceulaer. "Morgen kennen we de resultaten, en weten we of er nog meer mensen besmet waren of niet."

Niemand van de chiroleden of -leiding heeft contact gehad met anderen in Heist-op-den-Berg. Chirojeugd Vlaanderen heeft geen weet van coronabesmettingen op andere kampen. "Hopelijk blijft dat zo", zegt De Ceulaer.

Meest gelezen