Coronablog - Viroloog Steven Van Gucht: "Nee, het wordt geen normale zomer, en ook najaar wordt lastige periode"

Het gemiddelde aantal vastgestelde besmettingen stijgt met de helft (+52%), net als het aantal testen (+49%). Per dag zijn er 506 nieuwe besmettingen en zijn er meer dan 60.000 testen. Volgens viroloog Steven Van Gucht van Sciensano moeten we dus niet hopen op een normale zomer: de coronamaatregelen zijn nog even nodig, en versoepelingen kunnen maar met mondjesmaat. Volg al het nieuws over de coronacrisis in onze blog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Viroloog Steven Van Gucht: "Normalisering zit er deze zomer niet in, ook najaar wordt moeilijk"

De zomer van 2021 wordt geen volledig "normale" zomer, en ook het najaar wordt nog een lastige periode. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht van Sciensano gezegd in "Het journaal". 

De coronacijfers - zowel het aantal besmettingen als de hospitalisaties - stijgen lichtjes, en intussen rukt de meer besmettelijke deltavariant op in ons land, met ongeveer de helft van de besmettingen nu. "Als we de zomer en het najaar gehad hebben, dan is het ergste voorbij."

Moeten er dan verstrengingen komen, om een vierde golf te vermijden? "Ik hoop van niet, en ik denk ook niet dat dit nodig is", aldus Van Gucht. 

"Er zijn nog altijd behoorlijk veel maatregelen, zoals het dragen van een mondmasker en de horecaprotocollen bijvoorbeeld. We moeten de bestaande maatregelen behouden, niet te fel en te veel tegelijk gaan versoepelen, en zo veel mogelijk vaccineren: zo kunnen we een nieuwe golf indijken. We moeten vaart blijven maken met de vaccinatiecampagne."

Bekijk hier het gesprek met Steven Van Gucht in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Hoge Gezondheidsraad raadt geen systematische vaccinatie aan van gezonde 12- tot 15-jarigen tegen het coronavirus

Experts van de Hoge Gezondheidsraad hebben zich gebogen over het vaccineren van gezonde 12- tot 15-jarigen tegen het coronavirus. Hun advies luidt dat zij niet systematisch gevaccineerd moeten worden.

De experts baseren zich voor hun advies op de vaststelling dat gezonde 12- tot 15-jarigen maar een heel klein risico lopen om door het virus ernstig ziek te worden en in het ziekenhuis te belanden. Vaccinatie levert voor hen dus weinig voordeel op, zeker als je er rekening mee houdt dat coronavaccins in heel zeldzame gevallen bijwerkingen kunnen hebben.

Gezonde 12- tot 15-jarigen mogen zich wel laten vaccineren op eigen initiatief en met instemming van hun ouders. Voor jonge tieners die samenwonen met hun grootouders of met een chronisch zieke broer of zus, kan het helpen om hun kwetsbare huisgenoten te beschermen. Want wie zich laat vaccineren beschermt niet alleen zichzelf, maar draagt er ook toe bij dat het virus zich minder kan verspreiden. 

Morgen overleggen de ministers van volksgezondheid in ons land over de vaccinatie van deze leeftijdsgroep.

Deltavariant goed voor 90 procent nieuwe gevallen in Portugal

In Portugal is de deltavariant van het coronavirus intussen al verantwoordelijk voor bijna 90 procent van de nieuwe besmettingen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Nationaal Instituut voor Volksgezondheid (INSA).

In de week die eindigde op 27 juni was de variant verantwoordelijk voor 89,1 procent van de besmettingen, tegen 45,8 procent drie weken eerder. Portugal zag het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen boven de kaap van 2.000 stijgen. De Portugese minister van Volksgezondheid Marta Temido waarschuwde maandagavond dat dat cijfer met twee kan vermenigvuldigd worden tegen midden juli. 

Om de besmettingen af te remmen, besliste de regering vorige week om opnieuw een avondklok af te kondigen in de zwaarst getroffen gemeenten. Daaronder vallen ook de hoofdstad Lissabon en de stad Porto.

Correspondent Sven Tuytens vanuit Madrid: "Elke regio bekijkt zelf welke extra coronamaatregelen nodig zijn"

De Spaanse overheid maakt zich grote zorgen over de coronacijfers, vertelt correspondent Sven Tuytens vanuit de Spaanse hoofdstad Madrid. Elke regio bekijkt of er extra maatregelen - zoals een avondklok, de sluiting van nachtclub, of bijkomende horecaregels - nodig zijn.

"Er is vooral bezorgdheid over de kuststreek, zoals de regio rond Barcelona, waar in ziekenhuizen opnieuw bedden worden vrijgemaakt voor coronapatiënten. De overheid is bang dat de situatie opnieuw razendsnel zal escaleren. Er volgen overal extra maatregelen, niet enkel in Catalonië."

Bekijk hier het gesprek met Sven Tuytens uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

Voorlopig vijf jeugdkampen stopgezet of geannuleerd door besmettingen

Voorlopig zijn er vijf Vlaamse jeugdkampen stopgezet of geannuleerd wegens coronabesmettingen. Dat blijkt uit een rondvraag bij Scouts en Gidsen Vlaanderen en Chirojeugd Vlaanderen.

Chiro Sluis uit Mol besliste maandagavond om het zomerkamp in Heist-Op-Den-Berg preventief stop te zetten. Alle betrokken ouders werden gevraagd om hun kind dinsdagochtend te komen ophalen. Dat meldde de gemeente Mol dinsdagmiddag.

Een lid van Chiro Sluis vertoonde maandagavond symptomen. Dezelfde avond voerde de huisarts een sneltest uit die positief bleek te zijn. En dinsdag vertoonde één van de leidsters ook symptomen. De hele leiding en de kookploeg voerden uit voorzorg een zelftest uit, waar ook positieve resultaten uitkwamen.

Na overleg met de gemeentelijke crisiscel wordt iedereen die deelnam aan het kamp gezien als een hoogrisicocontact en moet iedereen in thuisquarantaine. Zij worden getest op dag 1 en 7 van de quarantaine en er is 14 dagen verhoogde waakzaamheid van toepassing.

Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft weet van 1 scoutskamp dat voor vertrek is afgeblazen en 3 die zijn stopgezet wegens besmettingen. De jeugdvereniging geeft geen details over de groepen.

Voor de rest kenden duizenden jeugdkampen een "vrij zorgeloze start", met aandacht voor duidelijke en hanteerbare richtlijnen. Scouts en Gidsen Vlaanderen kreeg de voorbije dagen meer hulpvragen dan anders, niet omwille van noodsituaties maar vanuit zorg bij leiding om maatregelen juist op te volgen. De jeugdvereniging verwacht nog sporadische besmettingen op kamp maar dat zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen dat kampbubbels deze zomer een veilige omgeving zijn, luidt het.

Waalse vaccinatiecentra sluiten geleidelijk in tweede helft van augustus

De Waalse vaccinatiecentra zullen in functie van de geprogrammeerde tweede prikken en de overblijvende nood aan eerste dosissen geleidelijk sluiten tussen 15 en 31 augustus. Dat kondigde Waals minister van Gezondheid Christie Morreale aan in de bevoegde commissie van het Waals Parlement.

Aanpassingen zijn mogelijk in functie van de noden, zowel wat het aantal vaccinatielijnen als de geografische spreiding van de centra betreft, en van de vooruitgang van vaccinatie, verduidelijkte de minister op een ogenblik dat mensen die niet ingegaan zijn op een eerste uitnodiging een nieuwe brief krijgen om zich toch te laten vaccineren. 

Morreale riep hen op om niet te treuzelen om toch een plaats te reserveren voor een vaccinatie, ook al is het voor september. De minister zei nog dat er nog geen beslissing genomen is over een derde prik voor mensen met verzwakte immuniteit of kankerpatiënten. 

Ze benadrukte dat de autoriteiten aandachtig de evolutie blijven opvolgen op basis van de rapporten van de experten om onmiddellijk te kunnen reageren. "Alle scenario's zijn onderzocht en in actieplannen vastgelegd, of het nu gaat over een bijkomend vaccin voor heel de bevolking, of enkel voor de gezondheidswerkers en de meest kwetsbaren", aldus nog Christie Morreale.

Ze kwam ook terug op de mogelijke overbelasting van de testcentra wegens vakantiegangers: "Momenteel is de toestand onder controle en is de maximumcapaciteit van de centra nog niet bereikt. Maar die toestand wordt nauwgezet opgevolgd opdat iedereen zich kan laten testen".

Indonesië vraagt internationale hulp tegen coronacrisis

Indonesië heeft de buurlanden in Zuidoost-Azië om dringende hulp gevraagd om de snelle uitbreiding van het coronavirus te stoppen. Hoofdstad Jakarta vraagt vooral voorraden zuurstof voor beademing. Singapore heeft al een lading verstuurd, maar dat is blijkbaar niet voldoende. De ziekenhuizen in grote steden zoals Jakarta en Surabaya op Java liggen zo goed als vol en moeten nieuwe patiënten weigeren. Het medisch personeel raakt uitgeput of wordt zelf ziek. Al meer dan duizend artsen en verplegers zouden overleden zijn, ondanks het feit dat ze gevaccineerd waren.

De voorbije 24 uur zijn er meer dan 700 mensen in Indonesië overleden en is het aantal geregistreerde besmettingen met 50.000 gestegen. Er wordt erg weinig getest en vermoed wordt dat het werkelijke aantal veel hoger ligt. Sinds enkele dagen is een gedeeltelijke lockdown van kracht op Java en Bali.

De vaccinatie loopt ook niet erg vlot. Tot nu toe zou slechts 5 procent van de bevolking volledig gevaccineerd zijn. De meesten daarvan hebben Chinese vaccins gekregen, maar er wordt getwijfeld aan de efficiëntie daarvan. Sinds kort krijgt Indonesië ook vaccins van AstraZeneca.

70 procent Vlamingen kreeg eerste prik , amper 86.000 weigeraars

70 procent van de volledige Vlaamse bevolking heeft een eerste prik tegen het coronavirus gekregen. Er zijn ook nog maar 14.653 volwassen Vlamingen die een uitnodiging moeten krijgen. Dat zegt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V). Daarmee komt Vlaanderen volgens hem toch nog erg dicht in de buurt van de ambitie om tegen 11 juli elke volwassen Vlaming minstens één prik te geven.

"Na IJsland en het Verenigd Koninkrijk heeft Vlaanderen de hoogste vaccinatiegraad van allemaal", zegt Beke. Het gaat weliswaar nog maar om de eerste prik en intussen is de drempel voor groepsimmuniteit ook al verhoogd van 70 procent naar minstens 80 procent. Toch is die 70 procent volgens Beke een "bijzonder belangrijke nieuwe mijlpaal". 

Binnenkort starten de inhaalvaccinaties voor wie zijn eerste prik heeft gemist of geweigerd. Het gaat dan om de 300.000 mensen die afwezig waren voor een gemaakte afspraak. Maar ook om de 86.000 weigeraars. "Zij krijgen nog de kans om van gedacht te veranderen en zich toch in te schrijven", zegt Beke. Zij kunnen zelf via Qvax hun weigering intrekken. Ze zullen ook via de post, per mail en e-box een nieuwe (laatste) kans aangeboden krijgen. 

Van de volledige Belgische bevolking heeft 64,5 procent al een eerste prik gekregen. Bij de volwassen bevolking is dat al 79,6 procent. 

Ons land kreeg in totaal al 12,3 miljoen dosissen van coronavaccins binnen

In totaal zijn al 12.317.315 dosissen van coronavaccins geleverd aan België. Dat blijkt uit gegevens van de FOD Volksgezondheid. Maar liefst 7.893.015 van die dosissen zijn van het vaccin van Pfizer/BioNTech. Daarna volgt het vaccin van AstraZeneca met 2.715.100 dosissen. Van het Moderna-vaccin zijn al 1.147.200 dosissen geleverd. Bij het vaccin van Johnson & Johnson gaat het om 562.000 dosissen

Digitaal toelatingsexamen arts gaat vlot van start: geen gevuld Heizelpaleis meer

Op 74 locaties verspreid over Vlaanderen en Brussel zijn vanochtend enkele duizenden leerlingen begonnen aan het toelatingsexamen voor arts. Morgen vindt het toelatingsexamen voor tandarts plaats. Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA) ging een kijkje nemen in het Koninklijk Atheneum in Etterbeek en zag dat de start van het digitale examen zonder problemen verliep.

Sinds de coronapandemie uitbrak is er van een toelatingsexamen arts in een overvol Heizelpaleis (met 5.000 mensen) geen sprake meer. Het examen werd gedecentraliseerd en gedigitaliseerd. De jongeren die dromen van een carrière als arts of tandarts kunnen zich nu in een kleinere klas concentreren op het toelatingsexamen en doen dat achter een laptop. Een positief gevolg van de crisis waaraan minister Weyts ook in de toekomst wil vasthouden.

Professor immuno-virologie Vanham noemt "vaccinatieplicht" bij zorgpersoneel een "morele plicht"

Professor immuno-virologie Guido Vanham (Universiteit Antwerpen) wil een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad bij de bevolking, dat schrijft Gazet Van Antwerpen. Vanham pleit vooral voor vaccinaties bij 12- tot 15-jarigen en een vaccinatieplicht bij het zorgpersoneel.

"Het gaat vooral om een morele verplichting: het zorgpersoneel kan het virus overdragen op zeer kwetsbare mensen, terwijl er veilige vaccins beschikbaar zijn", vertelt hij op Radio 2 Antwerpen. 

Lees hier meer:

"2.500 Indiërs kregen vals 'vaccin': een injectie met zout water"

In India hebben in de grootstad Mumbai naar schatting 2.500 mensen een prik gekregen met zout water, terwijl ze dachten een coronavaccin te krijgen. De vaccins werden gezet in twaalf vals opgezette vaccinatiecentra. Voor de vaccins werd ook geld gevraagd. Voorlopig zijn al 14 mensen gearresteerd, onder wie een aantal dokters. 

Meest gelezen