BEKIJK: Waarom wordt Hongarije niet gestraft? En blijft coronacertificaat dode letter? 5 vragen over de EU

Al sinds haar ontstaan kan de Europese Unie rekenen op lof én kritiek. Ook het afgelopen jaar werden vragen opgeworpen over de werking van Europese Unie, zoals tijdens de coronacrisis. Voor veel mensen raakte bijvoorbeeld het akkoord over het coronacertificaat niet snel genoeg afgerond. En welke macht heeft de Europese Unie om tegen de anti-homowet in Hongarije in te gaan? Europakenner Rob Heirbaut beantwoordt vijf vragen over de macht en onmacht van Europa.

1. Waarom wordt Hongarije niet gestraft voor de anti-homowet?

Vorige maand werd in Hongarije een omstreden wet goedgekeurd die het illegaal maakt om "LGBTQ+-waarden te promoten" bij minderjarigen. Er kwam hierop veel kritiek van verschillende Europese leiders. De Nederlandse premier Mark Rutte zag Hongarije het liefst uit de Europese Unie vertrekken als het land achter de wet bleef staan.

Kan Hongarije ook echt uit de Europese Unie gezet worden? Bekijk hier de uitleg van Rob Heirbaut:

Videospeler inladen...

2. Blijft het coronacertificaat dode letter?

Wie deze zomer op vakantie wil in Europa kan een coronacertificaat aanvragen. Om dat certificaat te kunnen krijgen, moet je aan één van volgende voorwaarden voldoen: je bent gevaccineerd tegen het coronavirus, je hebt een negatieve PCR-test of je bent hersteld van een coronabesmetting. 

Het certificaat moet vermijden dat je voor elk land apart een document zou nodig hebben, maar daar blijft het ook bij. Elk land kan wel beslissen wat de voorwaarden zijn om het land binnen te mogen. Daar heeft de Europese Commissie eigenlijk niets over te zeggen.

"Het is soms al moeilijk om in één land virologen en politici op dezelfde lijn te krijgen", zegt Heirbaut in deze video:

Videospeler inladen...

3. Waar was Europa tijdens de coronacrisis?

"De Europese Unie had en heeft nog steeds weinig middelen en macht om een pandemie als deze te kunnen aanpakken", zegt Heirbaut. Lidstaten beslissen zelf over onder andere hun vaccins, geneesmiddelen en strategische voorraden van mondmaskers.

"Wel is er geld vrijgemaakt om een centrale Europese stock aan te leggen van bijvoorbeeld mondmaskers en beademingstoestellen. De Europese Unie heeft ook als een blok onderhandeld met de vaccinfabrikanten, al ging dat langzaam."

Hoe heeft de Europese Unie de coronacrisis benaderd? Bekijk hieronder het volledige antwoord van Rob Heirbaut:

Videospeler inladen...

4. Is meer Europa de oplossing?

"Meer Europa komt erop neer dat landen niet op hun eentje hun eigen zin kunnen doen", zegt Heirbaut. "Je geeft een stukje van je onafhankelijkheid op. In veel gevallen is dat nu al het geval, zoals bij het klimaat, maar er zijn ook heel wat domeinen waarvan lidstaten vinden dat zij het laatste woord moeten hebben."

Meer Europa nodig? "Op sommige domeinen is het moeilijk om tot een akkoord te komen", zegt Heirbaut:

Videospeler inladen...

5. Waar maakt Europa wél het verschil?

De Europese Unie kan wel degelijk een verschil maken op verschillende vlakken. Zo is, in tegenstelling tot enkele jaren geleden, bellen en sms'en in het buitenland dankzij een Europese wet veel goedkoper geworden. Er zijn verschillende Europese wetten die iedereen moet naleven.

Wat heeft de Europese Unie wél bereikt? "Europa probeert er vooral voor te zorgen dat er één markt is", zegt Rob Heirbaut:

Videospeler inladen...

Meest gelezen