Jessica Springsteen samen met Don Juan van de Donkhoeve

Dochter Bruce Springsteen trekt met Belgisch paard naar Spelen, fokkers trots: "We hebben de beste ter wereld"

Jessica Springsteen, dochter van rockzanger Bruce,  is geselecteerd voor de Olympische Spelen. Haar paard, Don Juan van de Donkhoeve, is van Belgische makelij. Hij werd namelijk gefokt bij Magda De Laet en Gustaaf Quintelier van De Donkhoeve in Hamme, Oost-Vlaanderen. "België is een fokland met veel goede paarden", zegt De Laet.

Het is de eerste keer dat Jessica Springsteen mee mag rijden met het Amerikaanse ruiterteam op de Olympische Spelen. De 29-jarige amazone zal in Tokio met een Belgisch paard rijden. Don Juan van de Donkhoeve heet hij, een 12-jarig sportpaard. De andere ruiters van het Amerikaanse team zijn Laura Kraut (met Baloutine), Kent Farrington (met Gazelle) en McLain Ward (met Contagious). 

Belgisch paard uit Hamme

Magda De Laet van fokkerij De Donkhoeve is blij dat Jessica geselecteerd is. Bij De Donkhoeve fokken ze jaarlijks zo'n 60 paarden en Don Juan was er een van. "Het is een uit de hand gelopen hobby", zegt ze. "Je kan er eigenlijk je boterham niet mee verdienen. Maar als een paard het goed doet is dat goed voor onze reputatie."

"Don Juan is een paard met veel bloed. Paarden hebben dat nodig om goed te kunnen springen," zegt De Laet. "Het is dan echt belangrijk dat het goed klikt met de ruiter. Paarden met veel bloed zijn namelijk moeilijk te bedwingen. Ze kunnen hoog springen en zijn daarbij nog eens snel."

Jessica Springsteen springt met Don Juan in Mechelen

Joris De Brabander, eigenaar van fokkerij en sportstal De Muze, kocht het paard van De Donkhoeve toen het nog maar een veulentje was. "Don Juan was een gevoelig, scherp paard met een doorzettersmentaliteit. Dat heeft hij van zijn vader," zegt De Brabander.

"Bij zo'n paard is het belangrijk dat je de juiste ruiter vindt." Tot twee jaar geleden reed Eleonore Lambilliotte met hem, een jonge Belgische amazone. Volgens De Brabander moet het paard dan zijn overgekocht door een Amerikaan. Of dat Jessica is weet hij niet zeker. "Het paard moet eigendom zijn van een Amerikaan, anders mag het niet mee naar de Olympische Spelen. Het reglement zegt dat paard en ruiter tot hetzelfde land moeten behoren."

In België hebben we de beste paarden ter wereld

Joris De Brabander, eigenaar fokkerij De Muze

Het is niet de eerste keer dat Belgische paarden het goed doen op internationale toernooien. "Dat komt omdat wij in België de beste paarden ter wereld hebben," zegt De Brabander. "Van oudsher leeft er in ons land een paardencultuur en de beste fokkers zitten hier." Volgens De Brabander zijn twee van de drie paarden in het Duitse olympische team trouwens ook Belgisch. Ook Gazelle, het paard van Kent Farrington uit het Amerikaanse team, is Belgisch.

Jessica samen met haar moeder Patti Scialfa, vrouw van Bruce Springsteen

"Jessica komt wel vaker naar hier om te rijden", vertelt Magda De Laet. "Blijkbaar is ze bevriend met een Belg en komt ze daarom ook naar ons land". Springsteen nam al deel in Lanaken en Mechelen. Daar ging ze met de overwinning lopen. Ze versloeg drie Belgen die in de top 4 geraakten.

Eerder kwamen ook al de dochters van Bill Gates, Steve Jobs en Steven Spielberg naar België om in de Kempen paard te rijden. 

Meest gelezen