Gaskanonnen om vliegbasis Kleine-Brogel vogelvrij te houden

De militaire vliegbasis van Kleine-Brogel zet sinds vandaag vier gaskanonnen in om vogels af te schrikken.  Vooral grote vogels kunnen een gevaar opleveren voor de F-16's die er opstijgen en landen.  Buurtbewoners zullen de knallen niet horen.

De luchtmachtbasis zet al langer allerhande middelen in om vogels weg te houden van de start- en landingsbaan. Een F-16 heeft een eenstralige motor en als daar een grote vogel in terecht komt kan dat voor problemen zorgen omdat de motor aan kracht verliest. Daarom komen Dennis en zijn drie collega's van de Bird Control Unit in actie telkens een half uur vooraleer een vliegtuig opstijgt  of landt. "We rijden dan langs de startbaan met onze auto met daarop een "bird scaring system" om de vogels met noodkreten af te schrikken. We hebben ook vangkooien om de vogels te vangen en die bezorgen we dan aan het Natuurhulpcentrum". En nu zijn er dus ook de vier gaskanonnen. 

's Nachts slapen de vogels en wij ook
Dennis van de Bird Control Unit

Het zijn vooral de grotere vogels zoals buizerds en torenvalken die een F-16 in gevaar kunnen brengen. Een keer is dat al gebeurd, herinnert Dennis zich. De vier nieuwe gaskanonnen staan over de hele lengte van de start- en landingsbaan opgesteld. Omdat vogels intelligente dieren zijn zullen de kanonnen geregeld anders ingesteld worden om gewenning te voorkomen. Dennis is dan weer vol lof voor kraaien. "Dat zijn de meest intelligente vogels, die blijven uit eigen beweging weg als er een vliegtuig op het punt staat om op te stijgen of te landen".  

De buurtbewoners van Kleine-Brogel zullen geen hinder ondervinden van de nieuwe speeltjes van de Bird Control Unit, verzekert Dennis. Een extra garantie is dat de gaskanonnen nooit 's nachts zullen ingezet worden. "Dan slapen de vogels en wij ook". 

Meest gelezen