Groen licht voor 18 SALKturbo-projecten: "Investeringsvolume van 34 miljoen euro voor onze provincie."

Het SALKturboplan dat zich toelegt op de economische toekomst van de provincie Limburg is vanaf vandaag effectief in uitvoering. 18 projecten die een link hebben met duurzaamheid, competitiviteit, digitalisering en een inclusieve samenleving kregen groen licht van de Task Force. “Goed nieuws, want dat betekent dat er een investeringsvolume van 34 miljoen euro in onze provincie wordt geïnjecteerd”, aldus Gedeputeerde van Economie en POM-voorzitter Tom Vandeput. 

“Vandaag hebben we een belangrijke vergadering gehad met de Task Force”, duidt gedeputeerde Tom Vandeput het nieuws. “In december 2020 hebben we met diezelfde Task Force een nieuw ambitieus toekomstplan voor Limburg goedgekeurd, waarvoor allerlei instanties en organisaties in januari een project konden indienden. Van de 42 projectaanmeldingen die na de eerste projectoproep zijn ingediend hebben we er nu 18 goedgekeurd. 17 projecten kregen een oranje label, wat betekent dat ze een eenmalige herkansing krijgen. De goedgekeurde projecten werden uitgebreid getoetst op basis van kwaliteit, impact, haalbaarheid, relevantie en financiële haalbaarheid.”

Spraakmakende dossiers

Volgens Vandeput zitten er tussen de goedgekeurde projecten heel wat spraakmakende dossiers. “De slimme stadsretributie bijvoorbeeld, een project dat nagaat op welke manier men de logistiek kan optimaliseren en duurzamer kan maken. Maar ook een project zoals de Talentenacademie: een initiatief om de onderwijsongelijkheid in bepaalde Limburgse gemeenten te verkleinen.”

Nu er 18 projecten zijn goedgekeurd is SALKturbo effectief in uitvoering. “De projecten met een sluitende financiering kunnen reeds van start gaan. Voor de projecten die rekenen op Europese, federale, Vlaamse of provinciale subsidies gaat het SALKturboteam van de directie Ondernemen, POM Limburg en IDEA Consult aan de slag om samen met de indieners een sterk subsidiedossier maken. Vanaf 1 januari kunnen deze dossiers worden ingediend op het Europees budget van 152 miljoen euro”, besluit Vandeput.

Meest gelezen