Videospeler inladen...

West-Vlaamse jongeren besmet in Lloret de Mar: "We zijn niet verbaasd, in de clubs gelden niet veel regels"

In de regio Waregem zijn jongeren besmet met corona teruggekeerd van een vakantie in Lloret de Mar in Spanje. De jongeren waren op feestvakantie met de organisatie Summer Bash die alvast deze week al haar reizen naar Spanje annuleert. Ook Flore, Louise en Jill zijn op vakantie met de organisatie. Zij zitten momenteel in quarantaine omdat ook in hun groep besmettingen zijn vastgesteld. Een andere reisorganisatie, Jongerentravel uit Mechelen, annuleert deze maand al haar reizen naar Spanje.

De besmette jongeren uit Waregem zijn zondag teruggekeerd van een vakantie in Lloret de Mar, in Spanje. Flore, Louise en Jill drie zestienjarige meisjes uit West-Vlaanderen, zijn momenteel nog in Malgrat de Mar, een dorp niet ver van Lloret. De regio kleurt daar rood wat corona betreft en er zijn enkele besmettingen vastgesteld in de groep van de drie meisjes. Daarom zitten ze nu in quarantaine. 

BEKIJK - Flore, Louise en Jill vertellen in deze video over hun wedervaren in Spanje, ook Julie, Noa, Florence, Uma en Aiko zijn op reis in de streek:

Videospeler inladen...

De drie meisjes waren, net zoals de jongeren uit Waregem, op reis met de organisatie Summer Bash. "We hebben alle jongeren die terugkeren zelf getest of we vragen dat ze een PCR-test doen. We willen zeker zijn wie wel of niet positief test op corona. Het klopt dat een groepje jongeren uit de regio Waregem besmet is teruggekeerd", vertelt Jordy S'Jongers van Summer Bash aan VRT-radio. Voorlopig gaat het om milde klachten bij wie positief testte. "Hoesten en koude rillingen", weet S'Jongers. 

Bekijk hier het verslag uit “Het journaal 13u” (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Vanmiddag testen in Spanje en Portugal

De jongeren die met Summer Bash op vakantie gaan in Lloret de Mar, verblijven in groepjes van 10 in vakantiehuizen. Ze moeten de besmettingen in Spanje hebben opgelopen, want ze waren negatief toen ze op reis vertrokken. 

"De besmetting zelf zal wellicht gebeurd zijn tijdens het feesten. Alles gebeurt coronaveilig, maar tijdens het uitgaan, gaan de mondmaskers makkelijk af. Ook al is het maar een paar minuten", aldus S'Jongers. "We zijn nu zeker de reizen naar de Costa Brava aan het bekijken."

Tijdens het uitgaan, gaan de mondmaskers soms makkelijk af
Jordy S'Jongers van Summer Bash

 

"Er zijn nog niet zo veel jongeren teruggekeerd van hun vakantie, dus we kennen nog niet alle besmettingen. Op alle bestemmingen waar we feestreizen organiseren, zullen we wel vanmiddag een grote testing (met sneltesten) organiseren en op basis daarvan zullen we beslissen of we onze reizen laten doorgaan of niet. Mocht blijken dat het aantal besmettingen hoog ligt, moeten we onmiddellijk ingrijpen en stoppen onze reizen in Spanje of Portugal. De veiligheid gaat voor. (...) We gaan jongeren de kans geven om kosteloos te annuleren, wie wil kan omboeken naar een latere periode", besluit S'Jongers.

Hij benadrukt dat er momenteel ongeveer 350 jongeren op drie feestbestemmingen (Lloret de Mar, Calella en Albufeira, red.) verblijven, voor de rest gaat het bijvoorbeeld om vakanties om te gaan surfen. "Daar hebben we tot hier toe geen besmettingen en we willen dat zo houden."

Intussen heeft Summer Bash sneltests uitgevoerd op 228 jongeren die in Spanje verblijven. 60 worden vanavond nog getest, 40 jongeren hebben de test geweigerd. Van de jongeren die zijn getest, waren er 13 positief. Het gaat dan om bijkomende besmettingen, bovenop de 8 jongeren uit Waregem die positief testten. De 13 "nieuwe" jongeren gaan 7 dagen in quarantaine ter plaatse.

Summer Bash laat voorts weten dat alle reizen naar Spanje die deze week stonden gepland, worden geannuleerd. Zowat 150 jongeren zijn betrokken, zij worden per mail gecontacteerd. De organisatie overweegt ook de reizen van volgende week te annuleren om daarna rustig weer op te starten.

HERBELUISTER hier het volledige gesprek met Jordy S'Jongers in "De ochtend":

De organisatie Jongerentravel uit Mechelen annuleert deze maand alvast haar reizen naar Spanje. Acht reizigers hebben positief getest op reis. Er zitten op dit moment nog een 300-tal deelnemers van Jongerentravel in Spanje, 130 daarvan keren vandaag terug. 

"Heel wat jongeren die nog met ons op vakantie zouden gaan, reageren boos", vertelt zaakvoerder van Jongerentravel Katrien Corens. "We begrijpen dat ze er naar hebben uitgekeken, maar de gezondheid van iedereen gaat boven alles. Wij kunnen niet mensen laten vertrekken als de besmettingsgraad daar zo hoog is."

Moeder besmette tiener reageert teleurgesteld

Een moeder van een besmette 17-jarige getuigde op Radio West-Vlaanderen anoniem. De tiener en enkele vrienden waren in Lloret de Mar met Summer Bash en raakten besmet. Het gaat om besmettingen bovenop de gevallen in Waregem. De moeder had verwacht dat de begeleiding de jongeren zou wijzen op de geldende maatregelen.

We dachten dat de jongeren zich zouden verplaatsen in hun bubbel
anonieme getuigenis

"We dachten dat de jongeren zich zouden verplaatsen in hun bubbel, achteraf bekeken is er dan toch gemixt met andere groepen. Aangezien de discotheken in Spanje ook voor de locals instonden", zegt ze. Er was begeleiding van de organisatie tot in de discotheken. "De monitoren hielden hun mondmaskers aan. Maar toen er te veel lawaai was, konden de jongeren elkaar niet verstaan en hebben ze hun maskers afgezet. Dat heeft de begeleiding niet gecorrigeerd en ik vind dat jammer", ziet de moeder het.  

HERBELUISTER hier het volledige gesprek met de moeder op Radio 2 West-Vlaanderen:

© Zoonar.com/Martin Silva Cosentino - creative.belgaimage.be

Bepaalde regio's nemen al maatregelen

In Spanje stijgt het aantal nieuwe coronabesmettingen fors. Vooral bij niet-gevaccineerde jongeren circuleert de meer besmettelijke deltavariant er nu meer en meer. Het aantal patiënten op intensieve zorg en het aantal doden blijft wel beperkt. Toch nemen verschillende regio’s al strengere maatregelen.

Sven Tuytens, correspondent in Spanje, weet dat een aantal gemeenten in Extremadura opnieuw in lockdown gaat. "In bepaalde regio's, zoals Navarra, worden dancings en bars gesloten. Op de Balearen gaat men een beperking invoeren in bars en restaurants (een maximum van 10 personen per gelegenheid)", schetst Tuytens.

Later op de dag besliste ook de regio Catalonië om opnieuw beperkende maatregelen in te voeren. Ook daar moeten discotheken en andere uitgaansgelegenheden in gesloten ruimtes vanaf dit weekend opnieuw de deuren sluiten. Voor evenementen in de buitenlucht met meer dan 500 mensen is opnieuw een negatieve PCR-test, een vaccinatiebewijs of een bewijs van antistoffen nodig.

Meest gelezen