Monument voor 3 Brusselse verzetslui die leven van honderden joden hebben gered in Boortmeerbeek

Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) wil in Brussel een monument oprichten ter ere van drie Brusselse verzetshelden die tijdens de Tweede Wereldoorlog het leven van honderden joden gered hebben.  Het voorstel van resolutie van Debaets is maandag door de bevoegde commissie van het Brusselse Parlement unaniem goedgekeurd. 

Op 23 april 1943 saboteerden de drie jonge Brusselaars Youra Livchitz, Jean Franklemon en Robert Maistriau met succes een deportatietrein. Het zogeheten 'Twintigste Konvooi' was op weg van de Mechelse Dossinkazerne richting Auschwitz, met 1.631 joden (waarvan 262 kinderen) aan boord. De drie verzetshelden, gewapend met slechts een pistool en een rode lantaarn, slaagden erin om de trein ter hoogte van Boortmeerbeek tot stilstand te brengen en zo 231 gedeporteerden te laten vluchten. Een deel van hen werd neergeschoten of opnieuw opgepakt door de nazi's, maar 131 personen wisten te ontsnappen. Onder hen ook Simon Gronowski, die ten tijde van de gebeurtenissen 11 jaar oud was en vandaag nog steeds lezingen houdt om zijn verhaal over die ontsnapping te vertellen.

Verraden

Youra Livchitz, een van de drie verzetsstrijders raakte bij deze verzetsdaad gewond en verstopte zich in Brussel, waar hij later verraden werd door iemand uit hun netwerk en gefusilleerd werd door de Duitsers. Robert Maistriau en Jean Franklemon werden aangehouden, maar overleefden de oorlog.

We mogen het verleden niet vergeten 

Bianca Debaets, Brusselse parlementslid (CD&V)

Voor deze drie Brusselaars wil Bianca Debaets nu een standbeeld in Brussel. "Naast een standbeeld aan het station van Boortmeerbeek en twee struikelstenen in Ukkel is er over deze verzetsdaad weinig terug te vinden in de openbare ruimte",  stelt Debaets. "Ik vind het heel belangrijk dat deze drie helden geëerd worden omdat ook vandaag antisemitisme en racisme niet weg zijn. We mogen het verleden niet vergeten."

Straatnamen

"Het herdenkingsmonument in Brussel moet ook een leerrijke plek worden voor Brusselaars en andere bezoekers door er een didactische, pedagogische en educatieve invalshoek aan toe te voegen", zegt Debaets. "Daarnaast roepen we de Brusselse gemeenten ook op om straten en pleinen naar de verzetsstrijders te noemen."

Meest gelezen