Nederlandse misdaadjournalist Peter R. de Vries neergeschoten, 3 verdachten opgepakt: "Hij vecht voor zijn leven"

In Nederland is de bekende misdaadjournalist Peter R. de Vries op straat neergeschoten. Dat gebeurde vlak bij de studio van de tv-zender RTL waar hij gisteravond te gast was. De Vries voerde onderzoek naar tal van bekende misdaden en was al herhaaldelijk bedreigd. Er zijn momenteel drie verdachten opgepakt. De Vries vecht voor zijn leven, zo vertelde de burgemeester van Amsterdam op een persconferentie.

Om 19.30 uur dinsdagavond kreeg de politie van Amsterdam een melding dat een man was neergeschoten in de stad. Wat later werd bevestigd dat het om Peter R. de Vries gaat. Er zouden vanop korte afstand vijf schoten gelost zijn, waarna de dader kon wegvluchten. Opvallend is dat er erg veel getuigen op straat waren op dit moment van de dag. Verschillende omstaanders hebben beelden gemaakt na het incident, die circuleren op sociale media. 

Bekijk hier enkele ruwe beelden gemaakt in de buurt van de schietpartij:

Videospeler inladen...

Op een persconferentie van Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, de politie en het Openbaar Ministerie werd duidelijk dat er momenteel drie verdachten zijn opgepakt: twee van hen op een autosnelweg, een derde op een andere locatie. De politie vermoedt dat de schutter een van de drie opgepakte personen is. Meer details worden in het belang van het onderzoek niet vrijgegeven.

Bekijk hier de persconferentie (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

In de buurt zijn er ook veel bewakingscamera's en de beelden worden nu onderzocht. "We denken dat we vrij veel beeldmateriaal kunnen hebben, dus we moeten die beelden eerst veilig zien te stellen", aldus de politie.

Via sociale media circuleren er beelden van kort na de schietpartij, waarop de Vries herkenbaar is. Burgemeester Femke Halsema benadrukte om die beelden niet verder te verspreiden op het internet, maar ze wel te delen met de politie. "Dit gaat om de waardigheid van de persoon Peter R. de Vries", zegt ze.

VRT-journalist Jeroen Reygaert is voor ons ter plaatse. "Ik sta in de straat waar het gisteren gebeurd is", legt hij uit. "Hier liggen bloemen en staan ook wat kaarsjes tussen de fietsen waar De Vries gisteren liep toen hij werd neergeschoten. De mensen hier zijn geschrokken."

Zwaargewond

De 64-jarige Peter R. de Vries werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Bronnen en ooggetuigen zeggen aan de Nederlandse publieke omroep NOS dat hij aan het hoofd is getroffen. Halsema bevestigde op de persconferentie dat hij vecht voor zijn leven. "Mensen zijn bewogen en ontdaan, we voorzien ondersteuning voor mensen uit de buurt. En ons hart en medeleven gaat uit naar het gezin, de familie en de vrienden van Peter."

Er is een brute, laffe misdaad gepleegd. De gerechtigheid is ver te zoeken.

Femke Halsema, burgemeester Amsterdam

In de loop van de avond was er ook overleg met onder meer premier Mark Rutte, minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus en burgemeester van Amsterdam Femke Halsema bij de Nationaal Coördinator voor Terreurbestrijding. Halsema noemt de schietpartij "een brute, laffe misdaad". "Vandaag blijkt de gerechtigheid hier ver te zoeken, maar we zetten alles op alles om deze laffe misdaad op te lossen." 

Het Openbaar Ministerie noemt de feiten "bijzonder schokkend". "Dit laat zien dat de criminaliteit verhardt, en dat sommige mensen nergens voor terugdeinzen. We gaan alles op alles zetten om de juiste mensen voor de rechter te krijgen."

De Nederlandse premier Mark Rutte noemt de feiten "een aanslag op de vrije journalistiek die zo wezenlijk is voor onze democratie, onze rechtsstaat en onze samenleving". Rutte zei in een korte persmededeling dat Peter R. de Vries "bij uitstek een vertegenwoordiger van de vrije journalistiek" is. "We hopen allemaal vurig, we bidden, dat hij deze aanslag overleeft."

Marengo-proces

De Vries was voor de aanslag te gast in de studio van RTL Boulevard waar hij het had over de moord op een man die in 2019 in zijn auto is doodgeschoten. Of die zaak met de aanslag te maken heeft, is niet duidelijk. De Vries had al eerder allerlei bedreigingen uit tal van hoeken gekregen. Er was hem daarom politiebescherming aangeboden, maar die had hij geweigerd.

De Vries is ook vertrouwenspersoon van Nabil B., de kroongetuige in het liquidatieproces "Marengo", een groot onderzoek naar een reeks liquidaties en pogingen tot moord in de Marokkaans-Nederlandse georganiseerde misdaad. De advocaat van die kroongetuige werd in september 2019 op straat doodgeschoten in Amsterdam. De Vries had eerder dat jaar gezegd dat hij op de "dodenlijst" staat van Ridouan Taghi, de hoofdverdachte in de zaak.

"We krijgen nu veel vragen over de beveiliging van de Vries, maar in de regel doen we daar geen mededelingen over. Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat de veiligheid rond RTL Boulevard in gevaar is", aldus nog het Openbaar Ministerie.

Copyrights AS Media

Bekende journalist

Peter R. de Vries is in Nederland erg bekend door onderzoeksjournalistiek naar grote criminele activiteiten. Hij werkte onder meer voor De Telegraaf, het blad Panorama en het Algemeen Dagblad en had jarenlang een eigen misdaadprogramma op de televisie waarbij tal van onopgeloste misdaden werden opgehelderd. 

Zo volgde hij onder meer de ontvoering van de biermagnaat Freddy Heineken en bracht hij de banden aan het licht tussen een bekende bendeleider en Mabel Wisse Smit, de verloofde van prins Friso. Dat schandaal kostte de prins zijn rechten op de troon, omdat hij ondanks gebrek aan toestemming van het parlement toch met Mabel Wisse Smit trouwde.

Door zijn talrijke contacten met kroongetuigen of verdachten in het misdaadmilieu werd de Vries lange tijd beschermd door de politie. Verschillende politici uit tal van kringen reageren geschokt op de schietpartij, evenals de Nederlandse Vereniging voor Journalisten. 

Bekijk hieronder de toelichting van onze justitiejournalist Dirk Leestmans in "Het journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen