Life SPARC
ADAMS YVES

Nieuwe bres in Schelde langs dijk van Hamme maakt overstromingsgebied: "Kracht van de vloedgolven temperen"

Straks wordt in Hamme een bres geslagen in de dijk langs de Schelde. Het is de bedoeling om een gebied langs de Schelde, het Groot Schoor, te ontpolderen. "Dat doen we voor de veiligheid van de regio. Zo kunnen we veel overstromingen verhinderen", woordvoerster Carolien Peelaerts van de Vlaamse Waterweg.

In Hamme wordt deze namiddag een knip gemaakt in de dijk langs de Schelde. Daarmee willen ze het Groot Schoor ontpolderen. Dat is een gebied langs de Schelde waar bij hoogtij een bres wordt geslagen. De weilanden daarrond zullen het water dat er doorloopt opvangen. Zo zal er een overstromingsgebied komen. "Door dat stukje te ontpolderen gaat het ontpolderd gebied de kracht van de vloedgolven bij stormtij kunnen temperen, waardoor we overstromingen elders kunnen vermijden", zegt woordvoerster Carolien Peelaerts van de Vlaamse Waterweg.

Gezond ecosysteem

Naast het overstromingsgebied zal er ook een een natuurgebied met eb en vloed ontstaan. "Dat is goed nieuws voor de natuur", klinkt het bij Peelaerts. "Zo gaat dat ontpolderd gebied eigenlijk een zeldzame riviernatuur ontwikkelen dat is zeer positief voor het ecosysteem van de Schelde."

Verder is intussen ook de ringdijk klaar die rond het overstromingsgebied ligt. Dat is een dijk waarop mensen kunnen wandelen en fietsen. Die werken zijn een onderdeel van het Sigmaplan, dat is een plan van de overheid om Vlaanderen te beschermen tegen overstromingen. Het overstromingsgebied in Hamme zal volledig klaar zijn in 2025. 

kasto80

Meest gelezen