Nieuwe editie Antwerp Pride voorgesteld, Bart De Wever (N-VA) stelt EU-lidmaatschap van Hongarije in vraag

Over een maand vindt in Antwerpen de 14e editie van de Antwerp Pride plaats. Vorig jaar was er geen grote parade door corona en ook dit jaar was het te laat om die nog te organiseren. Van 11 tot en met 15 augustus zullen er doorheen de stad allerlei activiteiten plaatsvinden voor de LGBTQIA+ gemeenschap. Bij de voorstelling stelde burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever het EU-lidmaatschap van Hongarije in vraag vanwege het holebibeleid.

De Antwerp Pride focust met de slogan #notjustwords dit jaar op online discriminatie en pestgedrag en op de kwetsende uitspraken over LGBTQIA+ personen. Dat gebeurt onder andere met panelgesprekken rond het thema en workshops rond inclusief taalgebruik en hoe om te gaan met online haat. 

"Hoe we met elkaar omgaan, begint bij onszelf", aldus Antwerp Pride voorzitter Bart Abeel. "Met dit thema hopen we dat iedereen even stilstaat bij de woorden en het kwetsend taalgebruik dat ze, soms onbewust, hanteren.

"We hopen dat mensen zich informeren over onderwerpen voor ze uitspraken doen. Dat ze even ademhalen voor ze reageren op een nieuwsfeit. Dat er een grotere empathie en verdraagzaamheid komt online. Daarom #notjustwords want woorden zijn meer dan woorden."

De vele incidenten van het afgelopen jaar tonen hoe belangrijk het blijft om op te komen voor het recht om trots te zijn dat je LGBTQIA+ bent 

Organisator Bart Abeel

"Het lijkt wel alsof we het voorbije jaar continu strijd hebben moeten voeren", zegt nog Abeel. "Er was de moord in Beveren, de onterende uitlatingen van het Vaticaan, de aanhoudende strapatsen van Viktor Orban en co, de hypocrisie van de Uefa, enzovoort. Er leek geen einde aan te komen. Het toont hoe belangrijk het blijft om op te komen voor het recht om trots te zijn dat je LGBTQIA+ bent." 

Hongarije

Tijdens de presentatie van het programma stelde Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever het EU-lidmaatschap van Hongarije in vraag vanwege het holebibeleid daar. De nieuwe wetgeving die "promotie" van holebi's en transgenders verbiedt in het bijzijn van minderjarigen noemde hij "buitengewoon problematisch". "Op een bepaald moment moet je zeggen "hier stopt het", als de elastiek zo hard wordt opgespannen dat je elkaar niet meer kan herkennen als spelers van dezelfde ploeg", aldus De Wever.

"Ik had een paar jaar geleden nog de hoop dat Oost-Europa in de consensus over seksuele identiteit zou meegaan, maar stel nu vast dat het net de andere richting uit gaat", zei hij. "Een Europees lidmaatschap is niet vrijblijvend, je kan niet van twee walletjes blijven eten. Willen ze er eigenlijk nog wel bij horen?"

Antwerp Pride toont volgens De Wever dan weer aan dat Antwerpen wél een plaats is waar je de vrijheid hebt om te zijn wie je wenst te zijn. "Dat is trouwens al eeuwen zo", zegt hij. "Ook in de tijd van de hertog van Alva, bijna 500 jaar geleden, stond Antwerpen al bekend als tolerante stad, al viel dat bij Alva niet in goede aarde."

De boodschap die een evenement als Antwerp Pride wil uitdragen is er volgens De Wever een van verdraagzaamheid, erkenning en respect. "Die moet hier én in het buitenland gehoord worden", stelt De Wever. "Antwerp Pride is een feest, maar ook een soort 'state of the union'."

Meest gelezen