Nieuwe Israëlische regering lijdt eerste nederlaag in de Knesset, burgerschap nu open voor gehuwde Palestijnen

In Israël heeft de nieuwe premier Naftali Bennett voor het eerst een stemming in het parlement verloren. Daardoor kunnen Palestijnen die getrouwd zijn met Israëlische Arabieren het burgerschap aanvragen. Los van de inhoud van de stemming toont de nederlaag aan hoe flinterdun de meerderheid van de nieuwe regering is.

Gisteravond en vannacht ging er aan de stemming een heel lang en bitsig debat vooraf, want er stond veel op het spel. Vandaag eindigde de stemming in een patstelling van 59 tegen 59 stemmen. Inzet was de verlenging van een wet die verbiedt dat Palestijnen die getrouwd zijn met Israëlische Arabieren het recht op vestiging in Israël of zelfs de nationaliteit kunnen aanvragen. 

Die wet wordt dus niet verlengd en dus zouden tot 15.000 Palestijnen uit de Westelijke Jordaanoever of de Gazastrook die met Israëlische Arabieren getrouwd zijn, het recht op vestiging in Israël kunnen opeisen. Critici in Israël zeggen dat dat veiligheidsrisico's inhoudt en het "Joodse karakter" van Israël zou kunnen aantasten. Anderen beschouwen die wet als "racistisch". Arabieren zijn nu goed voor ongeveer een vijfde van de bevolking in Israël. 

"Referendum over de nieuwe regering"

Even belangrijk als de inhoud van die weggestemde wet is de manier waarop die afgevoerd werd. De nieuwe premier Naftali Bennett die pas drie weken aan de macht is, had de stemming tot een referendum over zijn nieuw kabinet gemaakt. Dat vliegt nu als een boemerang in zijn gezicht.

De rechts-radicale nationalist Bennett vormde vooral een anti-Netanyahu-regering die bedoeld was om zijn omstreden voorganger na meer dan decennium van de macht te verdrijven. Dat is gelukt, maar Bennett heeft wel een erg brede coalitie van tegenstelde belangen moeten bijeenharken om de Likoed van Netanyahu aan de kant te duwen. 

Naast zijn eigen partij Yamina, heeft Bennett een deal gesloten met de centrumpartijen Yesh Atid (van journalist Ya'ir Lapid) en Kahol Lavan (Blauw en Wit) van ex-stafchef Benny Gantz, de nationalisten van Yisrael Beitenu (met Avigdor Lieberman), de sociaaldemocratische Arbeiderspartij, de vredespartij Meretz en de Arabische lijst Ra'am.

Veel eensgezindheid is daar niet te merken, behalve dan een gemeenschappelijke afkeer van Likoed-leider Benjamin Netanyahu die vanop de zijlijn aast op wraak. Op basis van de stemming van vandaag zit een eventuele terugkeer van Netanyahu (zie foto onderaan) er zelfs nog in, tenzij die helemaal zou verzinken in juridische problemen.

Copyright zz/Dennis Van Tine/STAR MAX/IPx 2021

Meest gelezen