Foto: RTBF

Opnieuw heisa over regeringscommissaris na uitspraak over neutraliteit en hoofddoek, MR wil debat in de Kamer

Een uitspraak over hoofddoeken en neutraliteit van Ihsane Haouach, regeringscommissaris bij het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen, doet stof opwaaien bij de Franstalige liberalen van de MR en bij de oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en CDH. De uitspraak dateert van vorige zaterdag, maar leidde vandaag tot politieke commotie in de bevoegde Kamercommissie. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez bevestigt aan VRT NWS dat zijn partij een debat over de kwestie wil in de plenaire zitting van de Kamer.

Vanmorgen leek het erop dat de meerderheid in de problemen dreigde te raken: de oppositiepartijen N-VA en CDH vroegen dat staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Diversiteit Sarah Schlitz (Ecolo) en regeringscommissaris Ihsane Haouach in de Kamercommissie Gezondheid en Gelijke Kansen zouden worden gehoord. In een interview met Le Soir had Haouach een uitspraak gedaan over neutraliteit die bij sommigen in het verkeerde keelgat was geschoten. 

De discussie gaat niet over het in vraag stellen van de scheiding van Kerk en Staat, maar over hoe we daarmee omgaan met een veranderende demografie

Ihsane Haouach in "Le Soir"

Toen het over het dragen van religieuze symbolen als de hoofddoek ging, vroeg Haouach zich af of een hoofddoekenverbod niet vooral racistisch of seksistisch was. Ze was verontwaardigd nadat haar collega-regeringscommissaris Corentin de Salle (MR) bij het Instituut voor Gelijkheid van Mannen en Vrouwen haar had gevraagd om haar hoofddoek af te doen. 

"Denkt u dat het voor sommigen een wereldschokkende gebeurtenis is als de fundamentele principes van de staat worden omvergeworpen? Uiteraard heb je mensen die oprecht denken dat exclusieve neutraliteit leidt tot  gelijke behandeling. Maar je hebt ook mensen die dat gebruiken. De meeste aanvallen tegen mij zijn racistisch en stereotiep."

En dan volgt een uitspraak die voer is voor interpretatie. "De basisprincipes worden niet in gevaar gebracht door uiterlijke tekenen, maar door het stijgende aantal reacties uit extreemrechtse hoek. De discussie gaat niet over het in vraag stellen van de scheiding van Kerk en Staat, maar over hoe we daarmee omgaan met een veranderende demografie."

Deze verklaring van de regeringscommissaris is extreem gevaarlijk 

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez, die vorige maand al de benoeming van Ihsane Haouch in vraag stelde, ventileerde zijn mening meteen op Twitter. "Deze verklaring van de regeringscommissaris is extreem gevaarlijk en ze illustreert dat ze niet over de noodzakelijke neutraliteit beschikt voor deze functie", aldus Bouchez. 

Sommigen zagen er ook al een bewijs in voor de zogenoemde omvolkingstheorie die in extreemrechtse en radicaal-rechtse kringen vlotjes circuleert.

Lees voort onder de tweet.

Gefundenes Fressen voor de oppositie, dus. "De nieuwe paars-groene aanwinst in het regeringscommissarissengild, de eerste hoofddoekactiviste, heeft een duidelijke mening over neutraliteit. Die moet zich aanpassen aan de demografische evolutie, aan de islam, zeg maar", reageerde Kamerlid Darya Safai (N-VA) vanmorgen. Safai eiste dat Ihsane Haouach en bevoegd staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo) zich in de Kamercommissie zouden komen verantwoorden. De N-VA werd daarin gesteund door het Franstalige CDH.

Vlaams Belang is naar eigen zeggen "verbijsterd dat een regerings­commissaris ons kostbare democratische bestel in vraag stelt omwille van demografische veranderingen" en eist het onmiddellijke ontslag van Haouach. "De dame blijft immers steevast ostentatief haar hoofddoek dragen, een allesbehalve neutraal symbool", zegt Kamerlid Dries Van Langenhove (VB).

Lees voort onder de tweet.

In de rangen der meerderheid zit men duidelijk verveeld met de kwestie. Geen enkele Vlaamse Kamerfractie reageert op onze vraag voor een reactie. "We hebben daar op dit moment geen reactie op", luidt het op het kabinet van staatssecretaris Schlitz. "Dit was een persoonlijk interview ten persoonlijken titel van mevrouw Haouach. We wachten het debat in het parlement verder af."

Vanmiddag reageert Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert in een tweet dat dit debat voor hem respectvol moet worden gevoerd. 

Lees voort onder de tweet.

Dit misverstand moet worden uitgeklaard

Kamerlid Daniel Bacquelaine (MR)

Tijdens de Kamercommissie Gezondheid en Gelijke Kansen bleek dat voor de MR de soep niet zo heet wordt gegeten als ze is opgediend. Kamerlid Daniel Bacquelaine (MR) noemde de verklaringen van Haouach "problematisch" en vindt dat staatssecretaris Schlitz daarover verantwoording moet afleggen. 

Maar dan volgt de nuancering. "Dit misverstand moet worden uitgeklaard", aldus Bacquelaine. Hij pleit voor een actua-debat tijdens de plenaire zitting van de Kamer. Gevolg: de vraag van zijn N-VA-collega Safai werd in de Kamer­commissie weggestemd: 5 stemmen voor, 8 tegen en 3 onthoudingen. 

Als regeringscommissaris heeft ze een positie ingenomen die invloed kan hebben op de beslissingen die ze neemt

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez

Toch houdt MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez de druk op de ketel. "Wij willen een debat tijdens de plenaire zitting van de Kamer", bevestigt hij aan VRT NWS. Hij zegt uit te kijken naar de reactie van staatssecretaris Schlitz in de Kamer: "Is ze akkoord met wat mevrouw Haouach zegt? En als ze niet akkoord is, hoe denkt ze dan het vertrouwen met haar te herstellen?"

Dat Ihsane Haouach ten persoonlijken titel heeft gesproken, doet volgens Bouchez niet ter zake. "Als regeringscommissaris heeft ze een positie ingenomen die invloed kan hebben op de beslissingen die ze neemt."

Het tweede relletje rond islamitische kleding van de zomer is nog niet helemaal van de baan. Afgelopen weekend gebeurde al iets gelijkaardigs nadat Georges-Louis Bouchez zich druk had gemaakt over boerkini's en een apart zwemuurtje voor vrouwen in het buitenluchtzwembad van Brussel. Ook daarover was veel gedoe op sociale media.

Bekijk hieronder het debat  tussen Alexia Bertrand en Dyab Abou Jahjah in  "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen