Radio 2

Oude oorlogsbunkers in Halle: "Laat ze niet verkommeren"

Je zou het niet onmiddellijk verwachten, maar Halle telt enkele bunkers, loopgraven en andere militaire versterkingen. Wat doen die bunkers daar? En waarvoor worden ze gebruikt? Leraar geschiedenis Bart Legroux  schreef er een boek over: "Hallemaal bunker." 

Oorspronkelijk waren er acht bunkers in Halle. Die werden net voor de Tweede Wereldoorlog gebouwd. Twee van die bunkers werden al afgebroken. Nochtans zouden ze volgens leraar geschiedenis Bart Legroux nog dienst kunnen doen. "De bunkers en het militair erfgoed worden een beetje verwaarloosd. Er zijn nochtans zoveel mogelijkheden. Meer educatieve aandacht zou al zeker op z’n plaats zijn, maar ze zouden ook toeristisch uitgebaat kunnen worden."

Al is dat niet altijd even simpel. “Sommige bunkers zijn in privébezit, andere in handen van de stad of van defensie. Dat maakt ook dat die herbestemming afhankelijk is van de personen die initiatieven nemen.”

"“Er zijn in het verleden wel ongevallen gebeurd rond de bunkers door feestjes”, zegt Legroux. “Men heeft daarom beslist om die allemaal dicht te metsen. Wilde feestjes zijn er dus niet meer, maar het gebruik vandaag is heel divers. Heel wat bunkers hebben een herbestemming gekregen voor vleermuizenverblijf in de winter.” 

Het boek van Bart Legroux is een gedetailleerde gids voor wie op zoek wil gaan naar het resterende militair erfgoed in het Pajottenland. Wil je het boek bestellen? Mail naar bartlegroux@hotmail.com voor 15 augustus 2021. 

Meest gelezen