Gemeente Anderlecht

Poppen in Anderlecht overtuigen mensen om eenden niet te voederen

In de parken van Anderlecht overtuigen poppenspelers mensen om de eenden niet te voederen. Marionetten Thérèse en Josephine zijn twee oude vrouwen. De ene geeft oud brood aan de eendjes, de andere niet. De poppen spreken ook voorbijgangers aan. “Het is goed bedoeld, maar het is geen goed idee om eenden te voederen”, zegt bioloog Frederik Thoelen.

Mensen blijven het maar doen. Duiven en eenden voederen in het park. Volgens bioloog Frederik Thoelen is dat goed bedoeld, maar is het helemaal geen goed idee. "Bij mezen in de tuin levert dat goede resultaten op, maar bij eenden is dat net omgekeerd."

In de eerste plaats is het slecht omdat eenden vaak met brood gevoederd worden. "Je geeft eenden beter geen brood, al eten ze dat heel graag. Het is helemaal niet gezond voor eenden omdat ze daar een voedingsstof tekort door krijgen." Dat brood trekt ook andere dieren, zoals muizen en ratten aan. 

Ook de waterkwaliteit wordt slechter door het brood. "Het brood dat niet onmiddellijk door de eenden wordt opgegeten, zinkt in het water.", zegt Thoelen. "Dat veroorzaakt veel algen die echt beginnen bloeien. Dat kan dan weer ziektes veroorzaken.” 

Alternatieven

Wat mag je eenden dan wel geven? Thoelen raadt aan om specifiek eendenvoer te kopen. Dat bevat wel de nodige voedingsstoffen. Ook doperwten en bepaalde tarwes zijn goed. Al moet je er wel nog steeds mee opletten, zeker in parkvijvers. 

“Eenden hebben normaal een heel gevarieerde voeding van waterdiertjes en waterplanten. Die zijn beperkt aanwezig in de gemiddelde vijver. Er kunnen dus nooit extreem veel eenden op één vijver voorkomen. Maar als er kunstmatig wordt bijgevoederd, dan kunnen er meer eenden voorkomen dan de draagkracht van die vijver. Dat kan voor overlast zorgen, zoals uitwerpselen die in of naast het water belanden.” 

Bij duiven doet zich hetzelfde probleem voor. Die krijgen veel eten, maar vinden er ook vooral veel. “Ze vinden overal eten dat door mensen wordt achtergelaten", zegt Thoelen. "Door het overaanbod aan voedsel kunnen ze meerdere nesten per jaar krijgen. Dat zorgt voor meer duiven en dus meer overlast.” 

Hoewel het goed bedoeld is, raadt Thoelen af om eenden en duiven te voederen. "Goede bedoelingen zijn alleen maar aan te moedigen, maar in dit specifiek geval is dat niet zo."

Meest gelezen