Professor immuno-virologie Guido Vanham pleit voor verplichte vaccinaties bij zorgpersoneel 

Professor immuno-virologie Guido Vanham (Universiteit Antwerpen) wil een zo hoog mogelijke vaccinatiegraad bij de bevolking, dat schrijft Gazet Van Antwerpen. Vanham pleit vooral voor vaccinaties bij 12- tot 15-jarigen en een vaccinatieplicht bij het zorgpersoneel. "Het gaat vooral om een morele verplichting: het zorgpersoneel kan het virus overdragen op zeer kwetsbare mensen, terwijl er veilige vaccins beschikbaar zijn", vertelt hij op Radio 2 Antwerpen. 

Nu de agressieve varianten van het coronavirus ook in ons land steeds meer opduiken, pleit professor immuno-virologie Guido Vanham (Universiteit Antwerpen) ervoor dat zoveel mogelijk mensen gevaccineerd worden. Hij focust zich vooral op het zorgpersoneel, waarvan een groot deel zich niet zou laten vaccineren.

"Dat is moeilijk te begrijpen, want zorgmedewerkers staan in contact met zeer kwetsbare mensen. Sommigen kunnen niet gevaccineerd worden en anderen reageren amper op het vaccin, waardoor ze weinig antistoffen aanmaken", zegt Vanham.

Niet-gevaccineerd zorgpersoneel kan het virus overdragen op heel kwetsbare mensen

Professor Guido Vanham (Universiteit Antwerpen)

"Niet-gevaccineerd zorgpersoneel kan het virus overdragen op mensen waarvoor ze zorgen, terwijl er wel veilige vaccins beschikbaar zijn die ook tegen de deltavariant kunnen beschermen."

Beluister hier het gesprek op Radio 2 Antwerpen en lees onder het fragment verder:

Ook kinderen laten vaccineren

Professor Vanham is ook tevreden met de toestemming van het Europese Geneesmiddelenagentschap om 12- tot 15-jarigen te vaccineren. "Die groep loopt dezelfde risico's als jongvolwassenen en we moeten ervoor zorgen dat er een groepsimmuniteit komt, zodat we de scholen binnenkort niet opnieuw moeten sluiten." 

"Je moet een balans opmaken, en de risicio's van je niet te vaccineren, zijn groter dan je wel te vaccineren", besluit Vanham.

Meest gelezen