picture alliance / Juan Carlos Rojas

Duizenden Spanjaarden op straat na gewelddadige dood 24-jarige homoseksuele man

In verschillende Spaanse steden zijn gisteren duizenden mensen op straat gekomen om "gerechtigheid voor Samuel" te vragen. De 24-jarige Samuel Luiz werd afgelopen weekend aangevallen bij een nachtclub in de stad A Coruña, hij overleed aan zijn verwondingen. Volgens zijn vrienden werd Samuel aangevallen omdat hij homoseksueel is. 3 verdachten zijn intussen aangehouden.

Samuel Luiz stond in de vroege uren van zaterdag buiten aan de nachtclub toen hij door verschillende mensen werd aangevallen. Volgens zijn vrienden stond Samuel te videobellen en dachten zijn aanvallers dat hij hen aan het filmen was. Daarop vielen ze de jongeman aan, er zouden daarbij homofobe scheldwoorden zijn geroepen. Zwaargewond lieten ze de jongeman liggen op straat, hij overleed later in het ziekenhuis.

Bekijk hier enkele ruwe beelden uit Barcelona (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

De politie is nu beelden van bewakingscamera's aan het bekijken en heeft al enkele tientallen mensen ondervraagd, getuigen en verdachten. Intussen zijn al 3 verdachten aangehouden op basis van die beelden, getuigenissen en identificatiegegevens vanwege de coronamaatregelen. Het gaat om inwoners van A Coruña, tussen 20 en 25 jaar oud.

Mogelijk volgen er de komende uren nog meer arrestaties. Volgens een vriendin van Samuel die getuige was van het incident met dodelijke afloop, werd de jongeman door minstens 7 mensen aangevallen.

Of er effectief sprake is van homohaat staat nog niet vast, maar het voorval beroert in elk geval de LGBTQ+-gemeenschap in Spanje. Gisteravond zijn in verschillende grote Spaanse steden duizenden mensen op straat gekomen. Daarbij zwaaiden ze met regenboogvlaggen en scandeerden ze leuzen als "gerechtigheid voor Samuel".

Ook de Spaanse politieke wereld heeft gereageerd. "Ik vertrouw erop dat de politie de daders van de moord op Samuel snel zal vinden en de feiten zal verduidelijken. Het was een wrede en meedogenloze daad. We zullen geen stap terugzetten in onze rechten en vrijheden", aldus de Spaanse premier Pedro Sánchez op Twitter.

picture alliance / Juan Carlos Rojas
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen