Rockopera "Annette" op Film Fest Gent, met een zingende Wim Opbrouck en het filmdebuut van Angèle

“Annette”, de heerlijk bizarre musical van de kleurrijke Leos Carax is deels gefilmd in ons land en naast wereldsterren als Adam Driver en Marion Cotillard duiken er ook Belgische gezichten en stemmen op. Zo spelen -of zingen- zangeres Angèle en acteur Wim Opbrouck elk een kleine rol. De muziek is van de Amerikaanse cultband Sparks. Annette was de opener van het filmfestival van Cannes in Frankrijk en krijgt zijn Belgische première op Film Fest Gent.

Na de voorstelling in Gent kan het publiek zelf ook vragen stellen aan regisseur Leos Carax, die speciaal voor Film Fest Gent afzakt naar ons land. De Franse filmmaker, die in Cannes de prijs voor beste regisseur won, is bekend van “Mauvais sang", "Holy motors" of "Les amants du Pont-Neuf", het liefdesverhaal van twee daklozen in Parijs met Juliette Binoche en Denis Lavant. Nu brengt hij “Annette” uit, een musical over een operazangeres en een stand-upcomedian die een dochtertje krijgen, Annette, met bijzondere gaven. Marion Cotillard, bekend van haar vertolking van Edith Piaf, speelt de moeder en  Adam Driver de vader. Hem kennen we onder meer als Kylo Ren in "Star Wars". 

De cast van "Annette" in Cannes

Behalve de hoofdrollen zijn er een heleboel kleinere rollen, zegt acteur Wim Opbrouck die een “announcer” of een “aankondiger” speelt of liever zingt.  "Ik heb dat met plezier gedaan en zelfs meegedaan aan een casting. Ik maakte een filmpje met een stukje "La Traviata", waarbij ik mezelf op piano begeleidde. Zoals Alfons Goris, de directeur van mijn toneelschool zei: er zijn geen kleine rollen, enkel kleine en grote acteurs."

Leos Carax is een van mijn filmhelden

Wim Opbrouck wilde zeker eens met regisseur Leos Carax werken: “Les amants du Pont-Neuf" is een van mijn lievelingsfilms al-ler-tijden. Carax is  een van mijn cinematografische helden, een kettingroker met groene zonnebril, op sandalen of kousenvoeten. Hij lijkt wat op schrijver Michel Houellebecq.”

Bekijk de trailer van de film "Annette" hier:

Ik ben grote fan van de geflipte alternatieve groep Sparks

Dat alles gezongen is en dat de muziek geschreven werd door de Amerikaanse broers Ron en Russell Mael speelde ook een rol voor Wim Opbrouck: “Ik was in de jaren 80 grote fan van hun geflipte alternatieve groep Sparks.” En hij gaat aan het zingen: “This town isn’t big enough for both of us. Boem-boem-boem.”

De opnames voor “Annette” gebeurden voor de coronapandemie uitbrak en voor een groot deel in België, onder meer in het Concertgebouw in Brugge, de KVS in Brussel, de onderwaterstudio Lites in Vilvoorde. Voor Wim Opbrouck verliepen de repetities in een kleine bioscoop in Ukkel en de eigenlijke opname was in de Opera van Luik. “De muziek van Sparks zingen was echt moeilijk, dat geef ik toe. Ik stond op het podium met een oortje in, met symfonisch orkest, de opera gevuld met figuranten, dan ging het doek op en begon mijn scene met Adam Driver.”

Ook zangeres Angèle is te zien in de film "Annette". De muziek en zelfs het hele idee voor de film komen dus van Ron en Russell Mael, de broers die samen de Amerikaanse rockgroep Sparks vormen. Ze zijn al sinds de jaren 70 actief en werkten onder meer samen met Giorgio Moroder en Les Rita Mitsouko. Sparks heeft grote invloed gehad op allerlei muzikanten, blijkt uit een nieuwe documentaire, "The Sparks Brothers".

Bekijk de trailer van "The Sparks Brothers" hier:

Luister hier naar de grootste hit van Sparks: "This town ain't big enough for both of us":

Meest gelezen