Ruim 4.800 kandidaat-artsen leggen vandaag toelatingsexamen af: “1 op de 4 mag door”

4.822 kandidaat-artsen wagen zich vandaag aan het toelatingsexamen om aan de studie geneeskunde te kunnen starten. Morgen is het de beurt aan 1.190 kandidaat-tandartsen. Heel wat jongeren bereiden zich voor op die examens met de hulp van een gespecialiseerd bureau. "En die voorbereiding start alsmaar vroeger", weet Hinda Haspeslagh van studiebegeleidingsbureau Xanthippe in Lochristi.

Op zo'n 100 plaatsen in Vlaanderen proberen vandaag ruim 4.800 kandidaat-arsten het felbegeerde ticket te bemachtigen naar de opleiding geneeskunde. Heel wat jongeren bereiden zich voor met de hulp van een studiebegeleidingsbureau. Een van die bureaus is Xanthippe uit Lochristi. "We hebben een drukke periode achter de rug. We hebben dit jaar maandenlang 12 studenten intensief begeleid", vertelt zaakvoerster Hinda Haspeslagh op Radio 2 Oost-Vlaanderen.

Studiebegeleiding begint steeds vroeger

Het valt Haspeslagh op dat de studenten zich almaar vroeger voorbereiden  op de toelatingsproef. "We beginnen meer en meer leerlingen uit het 5e middelbaar te begeleiden. Die nemen vaak na het 5e jaar al eens deel aan de proef om de ervaring te hebben voor wanneer het echt hun beurt is.  Dat komt doordat ze niet alleen geslaagd moeten zijn, maar ook 'gunstig gerangschikt' moeten zijn", vertelt Hilde Haspeslagh van het studiebegeleidingsbureau. 

Met andere woorden: wie geneeskunde wil studeren moet niet enkel geslaagd zijn voor de toelatingsproef, maar moet ook tot de besten behoren. De beste 26,25 procent om precies te zijn, want van de 4822 kandidaten kunnen er maar 1276 aan de opleiding beginnen.

Wie wil meedoen moet de juiste capaciteiten hebben, maar ambitie en doozettingsvermogen zijn ook belangrijk

Hilde Haspeslagh, studiebureau Xanthippe

Wie wil deelnemen aan het examen, kan zich ook voorbereiden met een proefexamen. Dat betekent dat de lijn van de vragen op voorhand bekend is. "Het is inderdaad zo dat iedereen kan zich voorbereiden, maar er is natuurlijk de numerus clausus", vertelt Hilde. "Wie sterk genoeg is, laat zich niet afschrikken door de proef, maar wie niet zeker is van zichzelf vindt de weg naar een begeleidingskantoor."

Prijzige begeleiding

Een vaak gehoorde kritiek op de studiebegeleidingsbureaus is dat ze niet goedkoop zijn. "Natuurlijk is het niet gratis, niemand werkt voor niks. Maar ik werk met vaste werknemers, niet met masterstudenten, en dus ligt de prijs bij ons hoger", verdedigt Haspeslagh zich.

Na de kandidaat-artsen vandaag, is het morgen aan de kandidaat-tandarsten om hun toelatingsproef af te leggen. Van de 1.190 kandidaten mag 15 procent met de opleiding starten. 

kasto80

Meest gelezen