2017 AP

Jongeren die op reis vertrekken én meer tests: zo valt de stijging in de besmettingscijfers te verklaren

Het zijn vooral jongeren die op reis willen vertrekken die positief testen op het coronavirus. Dat zegt viroloog Steven Van Gucht nu de besmettingscijfers na lange tijd opnieuw stijgen. Dat het aantal besmettingen toeneemt, komt voor een groot deel doordat er ook meer getest wordt, al waarschuwt Van Gucht ook voor een reële stijging.

Het aantal besmettingen met het coronavirus stijgt sinds lange tijd opnieuw. Tussen 25 juni en 1 juli werden per dag gemiddeld 506 nieuwe besmettingen bevestigd. Dat is 52 procent meer dan de week ervoor.

BEKIJK - Viroloog Steven Van Gucht verklaart de stijgende besmettingscijfers in "Het journaal":

Videospeler inladen...

50 procent meer testen

Dat de cijfers nu stijgen, hoeft ons volgens Van Gucht niet meteen zorgen te baren, want met het begin van de zomervakantie wordt er ook veel meer getest. Mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn tegen het coronavirus of hersteld zijn van een besmetting, moeten voor een Europese reis bijvoorbeeld nog een negatieve PCR-test kunnen voorleggen. 

"We zien de voorbije week dat het aantal testen met 50 procent gestegen is, voornamelijk door het reizen. Daar zit zo'n 1 procent positieve gevallen tussen die we enkele weken geleden niet zouden hebben opgemerkt", duidt Van Gucht de cijfers.

Vooral jonge reizigers

Dat we er nu besmettingen uithalen die we anders misschien niet zouden ontdekken, wordt ook bevestigd doordat het nu vooral jongere mensen zijn die positief testen. Zij hebben meestal geen (of slechts lichte) symptomen en laten zich enkel testen om op reis te kunnen gaan. "Zij zijn zich vaak van geen kwaad bewust. Het is dan ook een onaangename verrassing als ze ineens positief testen", vertelt Van Gucht.

Jonas Roosens

Volgens hem gaat het vooral over tieners en twintigers, en dat heeft verschillende redenen. "Oudere mensen zijn al één of twee keer gevaccineerd en dat beschermt hen voor een stuk tegen de besmetting. Het feit dat je nu vooral besmettingen ziet bij jongere mensen is een combinatie van nog niet volledig gevaccineerd zijn, een actief sociaal leven hebben en het feit dat ze zich nu massaal moeten laten testen om op reis te gaan."

Feestvakanties zijn risicovol

En ook mensen die terugkeren van een reis testen nu soms positief, geeft Van Gucht aan. Dat heeft volgens hem niet zozeer te maken met het vakantieland zelf, maar wel met wat er daar gedaan wordt. "Naar het Zuiden gaan om te fuiven is plezant, maar het houdt natuurlijk een groter risico in dan wanneer je met je bubbel of je gezin in een huisje gaat zitten."

Naar het Zuiden gaan om te fuiven is plezant, maar houdt natuurlijk een groter risico in

Viroloog Steven Van Gucht

"Je hoort nu verhalen van groepen die negatief vertrekken, maar waar bij terugkomst 20 tot 30 procent besmet is geraakt. Dat kan op de bestemming zijn gebeurd, maar bijvoorbeeld ook tijdens de reis. Als je samen met de auto of de bus reist, is dat de ideale plaats om het virus te laten rondgaan", waarschuwt Van Gucht.

De volgende dagen

Volgens Van Gucht mogen we de komende dagen nog een fellere stijging van de besmettingscijfers verwachten, maar zal het daarna wat uitvlakken. "Nu vergelijken we een week waarin er veel meer getest wordt met een week waarin er minder getest is. Die sprong in de cijfers maken we dus omwille van de zomervakantie. Binnenkort zal dat effect verdwijnen en zullen we een zicht krijgen op de reële trend."

Maar ook los van het testeffect zullen de cijfers licht stijgen, voorspelt Van Gucht. "Ik denk dat we de bodem wel bereikt hebben. De maatregelen zijn versoepeld en er is een opkomst van de deltavariant. Gelukkig is de impact op de ziekenhuizen nu wel veel kleiner, omdat de meeste risicopatiënten gevaccineerd zijn." 

Toch waarschuwt Van Gucht voor de toekomst. "Als we de besmettingen te ver laten ontsporen, gaan we er op een gegeven moment wel de prijs voor betalen. Dan zal het virus zijn weg vinden naar risicopatiënten die om de één of andere reden niet gevaccineerd kunnen worden, en kan het leiden tot ernstige ziekte. We hebben er alle belang bij om de viruscirculatie onder een bepaald niveau te houden zolang de vaccinatiecampagne nog niet afgerond is."

Rob Engelaar

Meest gelezen