De man achter de blockbusters uit de jaren 70 en 80 overleden: Richard Donner regisseerde "Superman" en "Lethal weapon"

Richard Donner (91) is overleden. De naam doet wellicht geen belletje rinkelen, maar zijn films des te meer. Donner was de regisseur achter tal van kaskrakers in de jaren 70 en 80. Hij filmde onder meer de eerste "Superman"-film uit 1978 (met Christopher Reeve) en de vier actiefilms "Lethal weapon" met Mel Gibson en Danny Glover. Donner geldt als een van de grondleggers van het moderne Hollywood.

Donner brak door met "The omen" (1976)  en regisseerde onder meer populaire films als "Scrooged" (1988 met Bill Murray) en vooral "Lethal weapon" (1987) - met Mel Gibson en Danny Glover. Na het overdonderende succes van "Lethal weapon" (goed voor 760 miljoen euro aan de bioscoopkassa) vonden Donner en Gibson elkaar opnieuw voor "Maverick" (1994) en "Conspiracy theory" (1997).

Richard Donner met hoofdrolspelers Danny Glover en Mel Gibson.

In 1978 kwam "Superman" uit, een film met wijlen acteur Christopher Reeve in de rol van superheld en journalist Clark Kent. Het was de eerste populaire film rond een superheld en scoorde meerdere Oscars waaronder die voor visuele effecten.

De naam van Reeve raakte later een gevoelige snaar toen de acteur verlamd raakte na een val van zijn paard. Bij de tweede Supermanfilm stapte Donner overigens op, omdat hij overhoop lag met de producers. 

Christopher Reeve als Clark Kent met zijn Lois Lane (rol van Margot Kidder).

Donners laatste film was "16 blocks" uit 2006 met Bruce Willis. Hij werkte ook mee aan verschillende televisiereeksen. Steven Spielberg, met wie Donner "The Goonies" (1985) maakte, looft zijn overleden collega: "Hij had alles, écht alles. Hij was zo geliefd, ik kan gewoon niet geloven dat hij er niet meer is." Spielberg noemt hem zijn "favoriete coach" en de "slimste professor".

Samen met zijn vrouw Lauren Schuler produceerde Donner ook tientallen films, de bekendste producties zijn "Free Willy", de "X-men"-franchise (rond de mutantengroep van Marvel Comics) en "Deadpool" waarin Ryan Reynolds schittert. 

Meest gelezen