Leefbuurten

Tessenderlo gaat eigen marktplein herinrichten

Het marktplein in Tessenderlo zal helemaal heringericht worden. Dat is het resultaat van het projectoproep Leefbuurten, om van een aantal buurten in Vlaamse gemeenten echte leefbuurten te maken. Zeven gemeenten werden uiteindelijk geselecteerd, waaronder dus ook Tessenderlo.


In februari werd de projectoproep Leefbuurten gelanceerd, met doel om lokale overheden te ondersteunen bij de inrichting van een kwaliteitsvolle publieke ruimte in woonbuurten, dat wil zeggen: een aangenamer, gezonder en klimaatrobuust openbaar domein met meer plaats voor duurzame mobiliteit. Veertien lokale besturen stuurden een dossier in. De jury selecteerde er uiteindelijk zeven uit, waaronder Tessenderlo.

Hoge verkeers- en parkeerdruk

Het marktplein in Tessenderlo vormt dan wel het bruisende hart van de gemeente, maar heeft te kampen met een te hoge verkeers- en parkeerdruk. De gemeente heeft de ambitie om van de markt toch een echte ontmoetingsruimte te maken. Het plein moet een schakel worden in het wandel-, fiets- en groennetwerk van de gemeente. De heraanleg van de markt past namelijk binnen de ambitie om het centrum autoluw te maken, en de gemeente werkt parallel ook aan een fietsbeleidsplan en een parkeerplan.

Een team van Vlaamse Bouwmeesters zal nu met een aantal deskundigen een plan uitwerken voor de totale herinrichting van het marktplein van Tessenderlo.

Meest gelezen