Vlaamse regering investeert in buitengewoon onderwijs: 8 scholen breiden uit, 3 nieuwe scholen komen erbij

Er komen drie nieuwe scholen voor het buitengewoon onderwijs bij, en 8 bestaande scholen mogen in de toekomst structureel uitbreiden. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Alle scholen in het buitengewoon onderwijs die tegen september al extra plekken vrijmaken, krijgen daarvoor ook sneller extra middelen door een extra "teldag", en ze kunnen ook flexibeler klascontainers huren.

"We zetten alle zeilen bij om extra plaatsen te creëeren", aldus Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) over de investeringen in het buitengewoon onderwijs. En dat is nodig, want de noden zijn groot.  Na een gestage daling is het aantal leerlingen binnen het buitengewoon onderwijs vorig jaar weer toegenomen, mogelijk zit het wegvallen van het M-decreet (waardoor kinderen met zorgvragen in eerste instantie binnen het reguliere onderwijs werden geïntegreerd) daar voor iets tussen. Drie weken geleden ging "Terzake" langs bij het buitengewoon onderwijs in Antwerpen waar enkele honderden kinderen op wachtlijsten staan.

Teldag en containers

Op korte termijn worden scholen (in het buitengewoon onderwijs, maar ook "gewone" scholen die de stap willen zetten richting buitengewoon onderwijs) aangemoedigd om hun capaciteit uit te breiden. Scholen die extra personeel (leerkrachten maar ook orthopedagogen bijvoorbeeld) willen aanwerven, krijgen doorgaans middelen aan de hand van het aantal leerlingen. Alleen: dat aantal wordt niet gemeten in september, maar pas op de "teldag", traditiegetrouw op 1 februari.

Veel scholen aarzelen dus om in september extra leerlingen op te nemen, omdat ze de extra middelen dus pas zien na de teldag op 1 februari.  Daarom wordt er nu een extra teldag georganiseerd in het buitengewoon onderwijs, op 1 oktober al. Als een school in september al extra leerlingen aanvaardt, worden die dus al in oktober geteld, waardoor de school dus ook snel daarna extra middelen krijgt. 

We kunnen zelf geen onderwijs organiseren. Alles hangt af van het initiatief van de scholen

Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA)

De regering maakt het ook makkelijker voor scholen binnen het buitengewoon onderwijs om "fysiek" uit te breiden met de huur van modulaire units, ook wel "klascontainers" genoemd. Vaak werd daar een huur van 18 jaar verwacht, waardoor heel wat scholen zelfs geen dossier indienden. De huurtermijn wordt nu verlaagd naar drie jaar (verlengbaar met nog eens drie jaar), en het wordt ook mogelijk gemaakt om op korte termijn te huren, zodat scholen die dat willen nog voor september zulke klascontainers kunnen huren. Minister Weyts maakt voor de huur 1 miljoen euro vrij. 

"Terzake" ging op 15 juni langs bij een school voor buitengewoon onderwijs in Antwerpen, waar ze kampen met enorme wachtlijsten. Herbekijk hieronder de reportage (en lees eronder verder):

Videospeler inladen...

Nieuwe scholen en uitbreiding

De klascontainers en extra "teldag" zijn voorlopige maatregelen, op lange termijn komen er drie nieuwe scholen bij in het buitengewoon onderwijs: twee basisscholen in Aarschot en Berchem, en een school voor secundair onderwijs in Marke. Daarnaast gaan 8 scholen uitbreiden, ze hebben de toelating gekregen om meer kinderen (en kinderen met andere type zorgnoden) op te vangen. Het gaat om 2 scholen (in Ingelmunster en Gent) voor buitengewoon basisonderwijs en 6 scholen binnen het buitengewoon secundair onderwijs (in Oudenaarde, Gavere, Buggenhout, Zoutleeuw, Brecht en Roeselare). "De drie nieuwe scholen zijn pas voor volgend jaar, de uitbreiding zou al dit schooljaar kunnen zijn", laat Weyts nog optekenen.

Deze investeringen zullen allicht niet meteen alle noden en plaatstekorten in het buitengewoon onderwijs opvangen, maar volgens minister Weyts is dit een eerste inhaalbeweging. "We kunnen zelf geen onderwijs organiseren, alles hangt af van de initiatieven van de scholen. We hopen dat veel scholen al extra plekken gaan bijmaken in september door het comfort van die tweede teldag en de soepelere huur van containers. Zo kunnen we toch al enkele van de honderden plaatsen die tekort zijn opvangen", aldus Weyts. 

Een klascontainer. Foto ter illustratie.

Meest gelezen