Viktor Babariko tijdens zijn proces.
BELTA

Wit-Russische opposant Viktor Babariko veroordeeld tot 14 jaar cel

Viktor Babariko, de voormalige kandidaat bij de Wit-Russische presidentsverkiezingen en een van de belangrijkste opposanten van president Aleksandr Loekasjenko, is veroordeeld tot 14 jaar cel wegens corruptie.

"Babariko is veroordeeld tot 14 jaar in een maximaal beveiligde gevangenis", klinkt het op het Twitteraccount van de 57-jarige opposant. Hij moet verder een boete van ongeveer 45.000 euro betalen en mag ook niet langer leidinggevende functies uitoefenen, meldt een onafhankelijke journalist die bij de hoorzitting aanwezig was.

Babariko, een ex-bankier, wou het in de zomer van 2020 bij de presidentsverkiezingen opnemen tegen Loekasjenko, maar nog voor de verkiezingsstrijd echt losbrak, vloog hij achter de tralies. Mensenrechtenactivisten aanzien hem als een politieke gevangene.

De Wit-Russische geheime dienst beschuldigde hem van omkoping en witwassen. Babariko zou dat hebben gedaan als hoofd van de Belgazprombank, die onderdeel is van het Russische energieconcern Gazprom. Hij werd dan ook veroordeeld voor het ontvangen van grote bedragen aan steekpenningen en het witwassen van geld, meldt de ngo Viasna. 

Babariko werd veroordeeld door het Hooggerechtshof. Daardoor kan hij niet meer in beroep gaan tegen de uitspraak.

De autoriteiten vervolgen 7 andere verdachten voor vergelijkbare strafbare feiten. Die hebben allen schuld bekend en bewijs tegen Babariko geleverd. Ze riskeren 3 jaar tot 6,5 jaar cel.

In aanloop naar de presidentsverkiezingen vorig jaar werden meerdere tegenstanders van Loekasjenko gearresteerd, of ze zijn het land ontvlucht.

Meest gelezen