20 jaar geleden vonden 'tienersulletjes' wereldwijd steun bij elkaar dankzij "Teenage dirtbag"

Meegevraagd worden door het populairste meisje uit de klas en dan nog naar een van je favoriete rockbands, Iron Maiden. Het lukte in 2001 alvast het buitenbeentje van dienst in de bijna-wereldhit "Teenage dirtbag" van de Amerikaanse poprockband Wheatus ("Zomaar een woord, zonder enige betekenis"). De Amerikanen vonden er weinig aan, maar in de rest van de wereld werd het nummer 20 jaar geleden guitig meegezongen. Het groeide zelfs uit tot een soort lijflied voor wie zich beoordeeld voelde als tienersulletje, mislukkeling, kneusje, slappeling en loser, waar ook ter wereld. Al was de aanleiding voor het schrijven van het nummer toch enigszins gewelddadiger dan op het eerste gezicht leek. 

Wheatus-leadzanger Brendan B. Brown: "Ik heb het nummer geschreven toen ik op zo’n traditionele Japanse slaapmat lag, kijkend naar het plafond in mijn huurappartement in New York. Ook al is het lied pure fictie, toch is er een band met een scène uit mijn kindertijd." (The Guardian, mei 2019)

"Toen ik 10 was, midden jaren 80, vonden er in mijn buurt een aantal druggerelateerde en satanisch-rituele moorden plaats door een paar tieners. Iemand lokte een vriend mee naar het bos om hem daar in de naam van Satan te doden. De moordenaar (Ricky Kasso, die begin juli 1984 gearresteerd werd, red) droeg dan een AC/DC-T-shirt, waarbij de letters na de moord ‘Anti-Christ/Devil Child’ kwamen te betekenen.  Omdat ik een fan was van de groep AC/DC, was ik in de ogen van de maatschappij ook zo’n leegloper. Ik begon dan vanzelf te zingen van: "I’m just a teenage dirtbag." Blijkbaar had men zijn mening toch al over mij gevormd." (The Guardian)

"Waar ik opgegroeid ben, een vissersplaatsje aan de rand van New York, was het nogal gevaarlijk om te wonen, erg gewelddadig. Dat had te maken met het feit dat heel wat vissers financieel nauwelijks de eindjes aan elkaar konden knopen en van de ene naar de andere job fladderden. Hun kinderen bleven dan ook vaak alleen thuis achter, die dan al snel hun weg vonden in criminele en druggerelateerde activiteiten. Het maakte niet uit welke drugs, alle soorten werden gebruikt. Dat leidde uiteindelijk dan tot dat Satan-verhaal." (Cambridge Independent, mei 2019)

"Met het feit dat ik "I’m just a teenage dirtbag" zing, wil ik eigenlijk zeggen: "'Fuck you' als je dat niet leuk vindt. Het is niet omdat ik een T-shirt van AC/DC draag dat ik Satan aanbid. Nee, jij bent het die hier de idioot is!"" (Tone Deaf, augustus 2012)

"Ik koos ervoor om Iron Maiden in de tekst te gebruiken omdat zij op dat moment voor mij het duidelijkste voorbeeld waren van satanische rockmuziek." (The Guardian)

"Centraal staan de overlevingsdrang en het feit dat je jezelf wil zijn, en niet hetgeen wat louter populair is. Al was het uitgangspunt in mijn tijd heel wat gewelddadiger en donkerder dan nu, en daar kan ik alleen maar blij om zijn." (Swindon Advertiser, mei 2017)

"Ik heb zowel het mannelijke als het vrouwelijke gedeelte van "Teenage dirtbag" ingezongen. Toen ik tijdens mijn jeugd in gevechten terechtkwam, was dat meestal met pestkoppen die homo’s haatten. Ik irriteerde hen nog meer door dan een vrouwelijk stemmetje na te doen." (The Guardian)

"Als iemand mij, toen ik een tiener was, met flikker uitschold, dan tartte ik die persoon nog meer door met zo’n hoog meisjesachtig stemmetje te praten. De slaag die ik kreeg, was dan ook meestal van homohaters. Niet dat ze mij kenden, maar zij waren het die bepaalden hoe men je zag." (Rolling Stone, april 2020)

Mijn inkomen wordt nog jaarlijks goed aangevuld met deze hit

Percussionist/producer Philip A. Jiminez: "We hadden geen platencontract en van internet was nog niet veel sprake, daarom publiceerden we het lied op een muziekplatform genaamd 'Billboard Talent Net'. Binnen de week was het de meest gedownloade plaat in New York. Tijdens een van die optredens in een kleine concertzaal stonden plots 3 muzieklabels met een contractvoorstel op zak ons op te wachten." (The Guardian)

Brendan B. Brown: "Mijn inkomen wordt nog jaarlijks goed aangevuld met deze hit. Ik zie het als een erg fortuinlijke situatie waar ik als 'working class'-muzikant van kan genieten. Alsof ik zo mijn eigen delicatessenwinkeltje bezit. Daarom ben ik ook blij dat ik het nummer nooit beu geworden ben. Ik blijf er graag mee bezig, zowel in de studio als tijdens optredens." (Rolling Stone)

"Mijn vader zei altijd dat iedere tiener het gevoel van 'outsider' moet doormaken, de een al duidelijker dan de andere. Het betekent wel dat iedere generatie ermee te maken krijgt en het lied daarom ook blijft aanspreken." (Tone Deaf)

"Teenage dirtbag" stond ook op de soundtrack van de tienerfilm "Loser", die in juli 2000 in wereldpremière ging. Ondanks de aanwezigheid van Jason Biggs ("American pie") en Mena Suvari ("American beauty") flopte de film grandioos. De muziekvideo met hen beiden daarentegen was wel een succes.

In Vlaanderen zou "Teenage dirtbag" het 20 jaar geleden zelfs ruim 5 maanden in de hitparade uithouden, tot begin augustus 2001. Het nummer stond ook enkele weken op de hoogste positie en werd zo een van de best verkochte singles van dat jaar. "Iedere keer als ik het nummer nu op de radio hoor, ben ik trots. Het maakt intussen zonder enige twijfel deel uit van de popcultuur", aldus Brown nog.

Meest gelezen