Hans Put

Beringenaars krijgen brief rond PFOS-vervuiling: "Voorlopig geen groenten en fruit uit eigen tuin eten"

Een tachtigtal inwoners van Beringen kregen van de stad een brief met de raad om voorlopig geen groenten en fruit uit eigen tuin te eten. In hun buurt zou sprake zijn van een mogelijke PFOS-vervuiling.

Het gaat om vijf locaties waar in het verleden grote industriële branden zijn geweest: twee locaties op de Lochtemanweg, één in de Nijverheidsstraat, één in de Tervantstraat, één op de Industrieweg, en één in de Korspelsesteenweg. De genoemde locaties worden momenteel door OVAM onderzocht op basis van de info die nog beschikbaar is. Mogelijk vallen nog enkele locaties weg in het kader van een bodemonderzoek. Ook de oefenplaats van de brandweer Beringen aan het Nijverheidspark zal onderzocht worden.

Groenten en fruit uit eigen tuin vermijden

"De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) geeft PFOS-vervuilingen momenteel de hoogste prioriteit. Wij zoeken momenteel uit of er wel degelijk sprake is van een risico van een PFOS-vervuiling in al die locaties", klinkt het bij de schepen van milieu Tijs Lemmens (VOLUIT). "Het is hoe dan ook belangrijk om de omwonenden in te lichten dat die kans bestaat. Op die manier kunnen ze hopelijk hun gedrag tijdig aanpassen en tijdelijk geen groenten of fruit uit hun eigen tuin consumeren."

Meest gelezen