Radio 2

Brivibaplein in Zedelgem krijgt nieuwe naam na kritiek, beslist schepencollege

In Zedelgem heeft het schepencollege beslist om de naam van het Brivibaplein te veranderen. Het plein kreeg de afgelopen twee weken samen met het monument "De Letse Bijenkorf" heel veel kritiek. Voor de naamsverandering en de kadering van het monument zal de gemeente samenzitten met historicus Pieter Lagrou. 

Een tweetal weken geleden kwam het Brivibaplein en het monument "De Letse Bijenkorf" in opspraak in de media. Het bronzen monument van een Letse kunstenaar kwam er in 2018, net zoals de naam "Brivibaplein", wat "vrijheid" betekent in het Lets. Volgens verschillende historici en Kamerlid Vicky Reynaert (Vooruit) zou het monument een eerbetoon zijn aan 12.000 Letse soldaten, die tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meegevochten met de Duitsers tegen de Russen. Die Letten kwamen op het einde van WO II terecht in het krijgsgevangenenkamp van Vloethemveld in Zedelgem. 

Door alle kritieken kwamen het monument en de naam van het Brivibaplein op de agenda van het schepencollege in Zedelgem. "We hebben definitief de beslissing genomen dat het plein een nieuwe naam zal krijgen en dat er ook een nieuw bordje met meer tekst en duiding zal komen aan het monument. Daarom werd het bordje met informatie vandaag al weggehaald", vertelt burgemeester Annick Vermeulen (CD&V-Nieuw). 

Over hoe de nieuwe naam van het plein gekozen zal worden, kon Vermeulen nog niets zeggen. "We gaan alles stap per stap bekijken en geen overhaaste beslissingen nemen. Wij hadden met het plaatsen geen slechte bedoelingen. Wij wilden het vernoemen naar het "plein van de vrijheid", maar we moeten ook kijken of we niet te weinig kennis hadden van hoe dit juist moest gebeuren."

Advies van historicus Lagrou

De naam van het plein zal aangepast worden en bij het monument wordt er ook meer uitleg voorzien. Daarvoor wil de gemeente samenwerken met professor over Tweede Wereldoorlog Pieter Lagrou (ULB), hun plaatselijke adviesraad van erfgoed en de werkgroep van het kamp Vloethemveld zelf.

"Wij hebben als gemeente oor voor alle kritieken en willen hier constructief aan werken. Voor ons is het ook belangrijk dat wij daar verschillende mensen in betrekken, zodat we allemaal weten wat er moet gebeuren en hoe dit gekaderd moet worden. Tenslotte gaat het over een groot stuk van onze geschiedenis, dus wij willen dit zo correct mogelijk volgen en uitvoeren", besluit burgemeester Vermeulen.

Meest gelezen