Radio 2

De bekendste postbode van Halle stopt ermee: "Ik ga vooral de mensen missen, het werk niet"

De bekendste postbode van Halle, Ronny Guillaume, gaat na 31 jaar dienst met pensioen. En dat is met een dubbel gevoel, want de job is de laatste jaren sterk veranderd. 

Ronny Guillaume, in Halle beter bekend als Ronny de Facteur, is vandaag aan zijn laatste postronde bezig. Voor de gelegenheid doet hij dat in zijn uniform van 31 jaar geleden.  Deze ochtend werd hij al in de bloemetjes gezet door zijn collega's. 

“Ik kwam binnen deze ochtend om 5u30 en mijn bureau was helemaal versierd met slingers en ballonnen", zegt Ronny. "Ook mijn auto was volledig versierd. Op de ronde kom ik ook veel mensen tegen die een babbeltje willen slaan. Ze wensen me proficiat, geven een kaartje of een fles. Dat doet me veel plezier.”

Iedereen in Halle kent Ronny, ook wie geen post van hem krijgt. “Deze ochtend voor ik vertrok, keek ik nog snel even op Facebook. Ik kreeg veel berichten van mensen die me feliciteerden met mijn pensioen en me een goede gezondheid wensen. Ook veel mensen die ik niet ken, maar blijkbaar kennen veel mensen mij wel.” Ronny organiseert dan ook al 21 jaar de rommelmarkt in Halle en neemt er al 45 jaar deel aan het jaarlijkse carnaval.

Alles moet sneller gaan

Ronny werkte 31 jaar voor de post. In die tijd is er veel veranderd. “Ik heb vroeger altijd de ronde gedaan met de fiets. Elke postbode in Halle moet sinds anderhalf jaar met de auto. Dat is minder plezierig. Vooral het in- en uitstappen is belastend voor de rug. Het is ook niet makkelijk om altijd een parkeerplaats te vinden, vooral in het centrum.”

Vroeger kregen postbodes vaak een borrel aangeboden bij de mensen thuis, maar ook daar is vandaag geen tijd meer voor. Vooral de toename van het aantal pakjes voert de werkdruk op. “Vandaag moet ik voor mijn verjaardag geen pakjes verdelen. Een andere collega was zo lief om dat voor mij te doen. Normaal had ik er 77 vandaag en dat kost enorm veel tijd.” 

Daarom verlaat Ronny de post met een dubbel gevoel. “Ik ga vooral de klanten en de collega’s missen. Het werk ga ik niet missen. Het is de laatste jaren veel te zwaar geworden en de mentaliteit is niet meer zoals vroeger.”

Meest gelezen