BEKIJK: Ever Given, containerschip dat Suezkanaal lange tijd blokkeerde, is vertrokken na goedkeuring door Egypte

De "Ever Given", het enorme containerschip dat enkele maanden geleden het Suezkanaal zes dagen lang geblokkeerd heeft, heeft vanochtend het anker gelicht. Het schip kreeg toelating van de Egyptische overheid om te vertrekken nadat er een akkoord was gesloten over schadevergoeding. 

De "Ever Given" is een van de grootste containerschepen ter wereld en kan net nog door het Suezkanaal. Enkele maanden geleden ging dat evenwel mis en raakte het schip met de neus klem in de oever. Daardoor werd het Suezkanaal op die plaats over de hele breedte zo goed als geblokkeerd. Dat duurde in totaal zes dagen en toen het schip vlot werd getrokken, was er in beide richtingen al een file van schepen.

Bekijk hier het verslag uit “Het journaal 13u” (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Egypte -dat de eigenaar is van het Suezkanaal- eist daarop een forse vergoeding van meer dan 900 miljoen dollar voor het lostrekken van het schip en vergoedingen voor gemiste doorvaarttarieven. Uiteindelijk werd de vraagprijs verlaagd tot 550 miljoen dollar. Egypte is het nu eens geworden met de Japanse eigenaar van het schip en met de verzekeraars, maar de uiteindelijke prijs van de schadevergoeding is niet bekendgemaakt. 

Al die tijd lag het schip aan de ketting in de Bittermeren, die beide delen van het Suezkanaal verbinden. Vandaag is de "Ever Given" mogen vertrekken van Egypte. Het schip vaart nu opnieuw door het Suezkanaal richting Middellandse Zee.

Meest gelezen