Eerste mosselen van Vlaamse Banken zijn klaar: "We zijn geen concurrentie voor Zeeuwse mosselen"

Op de Vlaamse Visveiling in Oostende zijn de eerste mosselen van de Vlaamse Banken verkocht. En dat uitgerekend op dezelfde dag waarop het nieuwe Zeeuwse mosselseizoen in Nederland van start ging. Maar de initiatiefnemers willen geen concurrentie aangaan met de Zeeuwse mosselboeren. "Er is voor iedereen een plaatsje onder de zon."

Voor het eerst zijn er mosselen van de Vlaamse Banken beschikbaar. Die mosselen worden op touwen gekweekt in de volle Noordzee, net over de Franse grens. Het Oostendse bedrijf Brevisco werkt daarvoor samen met de Franse mosselboerderij FB Coquillages. Stephanie Debels van Brevisco: "Onze mosselen worden in wilde zee bij ruwe condities geproduceerd. Dat zorgt voor een intense smaak die niet te vergelijken is met die van andere bodem- of hangmosselen."

Jan Schot is mosselkweker en vertelt erover in "Het journaal". Bekijk het hieronder en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Mosselen kweken in de Noordzee is niet zo simpel, vertelt wetenschapper Bert Groenendaal: "Het grootste probleem om in de zee te kweken is eigenlijk de omstandigheden. Je mag niet vergeten dat de Noordzee één van de ruwste zeeën op de wereld is. Dat komt vooral door de beperkte diepte. Dat betekent dus dat er enorme stromingen zijn en dat er veel stormen zijn. De mossel uit Noordzee hangt vrij dicht bij het wateroppervlak. Die voelt die golven en is dus constant in beweging. Dat heeft een effect op die mossel: die is mooi van grootte, zit goed vol en is heerlijk."

Stephanie Debels van Brevisco heeft de ambitie om de mossel van de Vlaamse Banken op de hele Belgische markt te lanceren.

Beluister hier het gesprek met Stephanie Debels in Radio 2:

Radio 2

Meest gelezen