Dans le Noir

Dineren in het donker in Brussel: “Pas helemaal op het einde weet je wat je gegeten hebt” 

Sinds kort kan je in Brussel volledig in het duister dineren. In het restaurant Dans le Noir in het Warwick-hotel word je door slechtzienden naar je tafel begeleid. Het menu blijft tot het einde geheim. 

In het centrum van Brussel, in het Warwick-hotel, kan je in het pikdonker dineren. Dans le Noir is een internationaal concept dat al bestaat sinds 2004. Onder andere in Parijs, Londen en Melbourne is er al zo’n restaurant. Nu is dat er voor het eerst ook in Brussel. 

De bedoeling van het restaurant is dat je smaak op een andere manier ervaart. Ook het contact met anderen is anders in het donker. Smartphones zijn bijvoorbeeld niet toegelaten. Die kan je in een kluisje achterlaten.

Begeleid door slechtzienden

Aangezien het restaurant volledig donker is, zijn er gidsen die de klanten naar hun tafel brengen en de hele avond begeleiden. De restaurantketen koos ervoor om daarvoor slechtzienden in te zetten, omdat zij zeer goed in het donker kunnen functioneren. Daarnaast wil de keten op die manier het positieve bewustzijn rond blindheid vergroten. De gidsen worden gedurende 15 dagen opgeleid, zodat ze de ruimte volledig uit hun hoofd kennen.

Eén van de gidsen is de Leuvense Vlora Mernica: “Het begint met de mensen te verwelkomen en kort uitleg te geven over wat er gaat gebeuren. Daarna neem ik hen mee en breng ik ze naar hun tafel. Ik doe dan ook de bediening van het begin tot het einde. Ze krijgen een voor-, hoofd- en nagerecht. Als ze klaar zijn, begeleid ik hen terug.” 

Wat er op je bord terechtkomt, blijft gedurende het etentje een mysterie. “Klanten vragen me wel wat er op het menu staat, maar dan vraag ik wat ze proeven. Pas helemaal op het einde mogen ze weten wat ze gegeten hebben”, zegt Mernica. 

Meest gelezen