ROBIN UTRECHT

Geen nieuwe scholen in buitengewoon onderwijs in Limburg: "Hier zijn er ook wachtlijsten"

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) kondigde vanochtend aan dat er 3 nieuwe scholen komen voor het buitengewoon onderwijs, omdat er lange wachtlijsten zijn. Die komen in Berchem, Marke en Aarschot, maar dus niet in Limburg. En hier is de nood ook groot, zegt het Vrij CLB.

"Ik begrijp het niet, want hier in Limburg is er ook nood aan extra capaciteit", zegt Ria Conings van het Vrij CLB Limburg. "In een aantal regio's is er echt wel een probleem. In het grensgebied Noord-Limburg en Antwerpse Kempen zakken leerlingen af vanuit Antwerpen naar hier, zodat het capaciteitsprobleem opschuift naar Limburg."

Er zijn al Limburgse scholen die extra capaciteit hebben gevraagd, maar dan nog moet er aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. "Je moet infrastructuur en personeel hebben, dus het is niet zo simpel om even gewoon extra capaciteit aan te vragen", zegt Conings.

De minister vergeet Limburg en dat is heel jammer

Ria Conings, Vrij CLB Limburg

"De minister vergeet Limburg en dat is heel jammer", gaat Ria Conings verder. "We moeten ons laten horen in het belang van de kinderen, want de kinderen die geen plekje vinden, komen op een wachtlijst te staan en moeten voorlopig een plekje vinden in het gewoon onderwijs." En dat heeft zo zijn gevolgen:  "Soms zijn dat schrijnende toestanden, want het kind komt niet aan z'n trekken en voor de school is het ook niet gemakkelijk om het kind altijd op de juiste manier te begeleiden."

Er komen dus geen nieuwe scholen voor buitengewoon onderwijs bij in Limburg. Maar in onze provincie bouwen buitengewoon onderwijs De Brug Beringen en Opaal Paal wel een extra site op de voormalige school Het Mozaïek. Daar is plaats voor 150 jongeren. 50 plaatsen zijn al ingevuld door eigen leerlingen. 

Beluister hier het gesprek met Ria Conings van het Vrij CLB Limburg:

Meest gelezen