Nieuw zwembad Aalst

Gloednieuw zwembad van Aalst wordt gevuld met 3,5 miljoen liter water: "Opening is wel pas voor oktober"

In Aalst worden de nieuwe zwembaden van zwemcomplex Aquatopia al sinds vorige week gevuld met water. Daarvoor is in totaal meer dan 3,5 miljoen liter leidingwater nodig. "Dat duurt wel een tijdje, want alles moet ook meermaals getest worden", zegt schepen voor Sport, Matthias De Ridder (N-VA).

In Aalst is de aannemer vorige week al begonnen met het vullen van de nieuwe zwembaden van zwemcomplex Aquatopia. In een eerste fase gaat daar een bad van 50 meter en een van 25 meter open. Om die baden volledig te vullen is in totaal zo’n 3,5 miljoen liter leidingwater nodig. "In het tempo dat wij de baden mogen vullen, duurt het wel even voor die helemaal vol zijn", zegt de schepen voor Sport, Matthias De Ridder (N-VA). 

We mogen de baden maar aan 5 centimeter per uur vullen, dus dat duurt even

Matthias De Ridder (N-VA), schepen voor Sport

"We mogen eigenlijk 5 centimeter per uur vullen. Daarvoor heb je natuurlijk al heel wat kranen nodig om de baden volledig te vullen. En eens die vol zijn, betekent dat niet dat het werk klaar is", zegt de schepen. "Er zijn ook buffers onder die baden die helemaal vol moeten lopen. Ook de filters en pompen moeten meermaals getest worden voor ze echt kunnen openen."

Opening pas in oktober

Het water loopt in de baden via 2 brandslangen. "Zowel de snelheid als de druk zijn heel belangrijk bij het vullen. En aan de teller kan je dan zien hoeveel liter erin gaat. Zo kunnen we dan later onze rekening maken", klinkt het bij De Ridder.

In een tweede fase moet er ook nog water aangeleverd worden voor de zwembaden van het recreatieve gedeelte. Ook dat zal wat tijd in beslag nemen, maar de opening is pas voor na de zomer. "Op 4 oktober zullen de zwembaden al een eerste keer opengaan voor zwemclubs en scholen en vanaf 29 oktober kan ook het grote publiek komen."

kasto80

Meest gelezen