Foto ter illustratie

Alle 12- tot 15-jarigen zullen komende weken worden uitgenodigd voor coronavaccin

Alle 12- tot 15-jarigen zullen zich voortaan kunnen laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. Voor de vaccinatie is wel de toestemming van de ouders of voogd nodig. In Vlaanderen zullen alle 12- tot 15-jarigen de komende weken worden uitgenodigd, meldt Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke. De eerste prikken worden wellicht in de week van 19 juli gezet.

12- tot 15-jarigen met onderliggende aandoeningen konden zich sinds eind juni al laten vaccineren tegen het coronavirus. Daar komen voortaan ook alle gezonde tieners tussen 12 en 15 jaar bij. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid vanmorgen beslist. 

Bekijk hier het verslag uit “Het journaal 13u” (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

In Vlaanderen zullen alle 299.000 12- tot 15-jarigen de komende weken al een uitnodiging in de bus krijgen. Ouders of voogd zullen wel toestemming moeten geven voor de vaccinatie. Dat kunnen ze door mee te gaan naar het vaccinatiecentrum of door een schriftelijke toestemming mee te geven met hun kind. 

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) verwacht dat de eerste vaccins zullen worden toegediend in de week van 19 juli. 

De 12- tot 15-jarigen kunnen bijdragen tot groepsimmuniteit, dat is belangrijk nu de delta-variant opkomt

Wouter Beke, Vlaams minister van Volksgezondheid (CD&V)

De Hoge Gezondheidsraad kwam gisteren met het advies dat gezonde 12- tot 15-jarigen zich mogen laten vaccineren, maar dat dat niet systematisch moet gebeuren. Volgens de experten lopen gezonde 12- tot 15 maar een heel klein risico om ernstig ziek te worden en moeten ze daarom niet automatisch allemaal worden uitgenodigd. Op dat vlak is het advies van de Hoge Gezondheidsraad dus niet volledig gevolgd door Vlaanderen.

"De vaccinatie van deze doelgroep draagt bij tot het verhogen van de algemene vaccinatiegraad en zo tot het bereiken van groepsimmuniteit", zegt minister Beke. "Dat is belangrijk, zeker met de toename van het aantal besmettingen door de delta-variant."

"Hoe meer kinderen zich laten vaccineren, hoe minder het virus en de varianten kunnen circuleren. Zo verkleint het risico dat kinderen andere personen zullen besmetten die meer kwetsbaar zijn voor COVID-19."

Kinderen die niet kunnen ingaan op hun eerste uitnodiging, bijvoorbeeld wegens vakantieplannen, zullen eind augustus of in september een nieuwe kans krijgen, laat minister Beke nog weten.

Brussel en Wallonië

In Brussel worden de eerste uitnodigingen voor de 12- tot 15-jarigen vanaf begin volgende week verstuurd. In Wallonië duurt het "wellicht nog wat langer", zegt federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. "Daar ligt de prioriteit eerst nog bij andere groepen en zullen de uitnodigingen dus wat langer op zich laten wachten.

De meeste Vlaamse vaccinatiecentra sturen bij de uitnodiging ook meteen een datum en tijdstip mee. "In Brussel en Wallonië zal enkel een brief worden verstuurd en moet je zelf nog een afspraak maken", zegt Vandenbroucke.

Bijwerkingen bij tieners?

Iedereen jonger dan 18 jaar wordt trouwens ingeënt met het vaccin van Pfizer/BioNTech, het enige coronavaccin dat door het Europees Geneesmiddelenagentschap is goedgekeurd voor minderjarigen. Er zijn 2 prikken nodig, met 5 weken tijd tussen de eerste en tweede dosis.

"Tieners kunnen wel iets meer last hebben van bijwerkingen dan 65-jarigen, omdat hun immuunsysteem nog heel goed werkt", zegt kinderarts Petra Schelstraete van het UZ Gent. "Vooral de eerste 2 dagen kan je wat moe zijn, wat hoofdpijn of spierpijn hebben, of wat koorts."

"Maar het is in elk geval een veilig vaccin", zegt professor Schelstraete. "We hebben intussen al meer dan 200 jaar ervaring met vaccins en als er ernstige bijwerkingen zijn, dan komen die vooral voor in de eerste 6 weken. Dus we verwachten niet dat er plots na enkele jaren nog ernstige bijwerkingen gaan verschijnen, zoals onvruchtbaarheid bijvoorbeeld."

Professor Schelstraete benadrukt dat de toestemming van ouders verplicht is, maar dat kinderen tussen 12 en 15 jaarniet kunnen worden verplicht door hun ouders om zich te laten vaccineren. "Omgekeerd: als je ouders het niet willen en jij wel, dan raad ik aan om samen naar de huisarts te gaan om erover te praten."

Onze redactie weerlegde een tijdje geleden nog de meest gehoorde geruchten over coronavaccins die op het internet circuleren, zoals dat je onvruchtbaar zou worden na vaccinatie. Herlees het artikel hier.

Meest gelezen