David Legreve

Hoe kan het verkeer in jouw buurt veiliger? Burgers kunnen ons land op weg helpen naar nul verkeersdoden

Alle Belgen mogen in een online enquête ideeën aanleveren om het verkeer in ons land veiliger te maken. In september gaat er ook een burgerpanel van start over verkeersveiligheid. "De gedeelde ambitie is "All for Zero", of geen enkele verkeersdode tegen 2050," zegt federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo).

In 20 jaar tijd is het aantal verkeersdoden per jaar gedaald van 1.500 (in 2001) tot 640 (in 2019). Bewustmakingscampagnes, controles, sancties en opleiding hebben levens gered. Maar elk ongeluk is er een te veel. Het is de ambitie van de federale regering om het aantal verkeersdoden tegen 2050 terug te brengen tot nul. Om de slogan “All for Zero” waar te maken, wil minister van Mobiliteit Gilkinet alle Belgen raadplegen over verkeersveiligheid.

Elk ongeluk is er een te veel. Het is de ambitie van de federale regering om het aantal verkeersdoden tegen 2050 terug te brengen tot nul

Federaal minister van Mobiliteit Gilkinet

Tot 30 september kan iedereen eerst online zijn stem laten horen, via de All-for-Zero-bevraging. Er zijn drie enquêtes over drie thema's: 

  • Samen op weg: hoe kunnen we de openbare ruimte veilig maken en tegelijk rekening houden met ieders noden?
  • Risicogedrag: waarom brengen we onszelf en anderen in gevaar?
  • Recidive, sancties en controles: welke sancties zijn passend voor mensen die (herhaaldelijk) fouten maken?

In september worden dan burgerpanels georganiseerd om een maatschappelijk debat op gang te brengen. Daar zal in kleine groepjes  gediscussieerd worden met experts. De voorstellen uit die groepsgesprekken en de resultaten van de enquête zullen uiteindelijk de basis vormen voor het eerste Federaal Verkeersveiligheidsplan.

Meest gelezen