Foto van bij het begin van de hongerstaking eind mei.

Hongerstakers in Brusselse Begijnhofkerk alsmaar wanhopiger: 200 mensen sluiten zichzelf op

Ongeveer 200 mensen zonder papieren hebben zich sinds gisteravond opgesloten in de Begijnhofkerk in Brussel. Ze zijn daar al meer dan een maand in hongerstaking, maar nu  laten ze niemand meer binnen. Volgens een van de actievoerders zijn ze moe en ook gekwetst en gestresseerd door allerlei politieke verklaringen. Ze weigeren geen medische hulp of water, zoals eerder was gezegd. "Voor een ontknoping moeten mensen over hun individuele zaak een open gesprek aangaan", zegt vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "Terzake". 

De situatie van de hongerstakende mensen-zonder-papieren in de Brusselse Begijnhofkerk lijkt te escaleren. Al meer dan een maand zijn ongeveer 200 mensen-zonder-papieren daar in hongerstaking, omdat ze een collectieve regularisatie willen (ook aan de VUB zijn er hongerstakers). Maar nu hebben ze zich ook opgesloten in de kerk, en laten ze niemand meer binnen. 

De concrete aanleiding? "Ze hebben een brief gestuurd aan premier De Croo met de vraag of hij wil bemiddelen, maar De Croo heeft gezegd dat hij dat niet zal doen en dat staatssecretaris Mahdi verantwoordelijk blijft. Het is duidelijk een wanhoopsdaad van de hongerstakers", legt Michel Genet uit. Hij is directeur van de Belgische tak van "dokters van de wereld", de organisatie van vrijwillig medisch personeel dat de hongerstakers verzorgt.

Ze zijn het beu. Ze zijn het moe

Een hongerstaker

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) had eerder al laten verstaan dat hij niet zou toegeven aan de eis van de hongerstakers. Genet hoopt dat het niet verder zal escaleren. "De hongerstakers zijn blijkbaar toch bereid om 1 iemand van onze vrijwilligers binnen te laten in de kerk", aldus Genet. In de loop van de voormiddag gaat er opnieuw een team van hen ter plekke. 

"De actievoerders hebben de deur gesloten", zegt een van de hongerstakers. "Ze zijn het beu. Ze zijn het moe. Ze zijn gekwetst en gestresseerd door de verklaringen van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) en premier Alexander De Croo (Open VLD)." Maar in tegenstelling tot eerdere berichten vanmorgen aanvaarden de hongerstakers wel degelijk medische hulp, water, thee en koffie.

(Lees verder onder de foto.)

Foto van bij het begin van de hongerstaking eind mei.

"Dit is afschuwelijk", reageert vicepremier Frank Vandenbroucke (Vooruit) in "Terzake". "Het is hoe dan ook triestig dat mensen in illegaliteit moeten leven, maar er zijn oplossingen."

Bekijk hieronder het interview met Dirk Van Zundert aan de Brusselse Begijnhofkerk en Frank Vandenbroucke in "Terzake" (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Voor een ontknoping moeten mensen over hun individuele zaak een open gesprek aangaan", zegt Vandenbroucke. "Bij 60 procent van de aanvragen voor regularisatie is het antwoord positief. Een hongerstaking is niet de juiste methode om collectieve regularisatie af te dwingen."

Dit is hoe dan ook triestig, maar er zijn oplossingen

Frank Vandenbroucke, vicepremier (Vooruit)

In het verleden heeft Vandenbroucke nochtans samen met Guy Verhofstadt (Open VLD) wel collectieve regularisaties doorgevoerd. Het ging om zo'n 40.000 mensen toen, maar dat was volgens Vandenbroucke een volledig andere situatie.

"Het was op dat moment compleet onbeheersbaar, ook qua achterstand", zegt Vandenbroucke. "Maar als je de problemen niet ten gronde aanpakt, herhalen die zichzelf. We zijn zeer sterk aan het investeren in extra personeel om dossiers sneller te behandelen. Daardoor komt ook een snellere aanpak van alle procedures."

Meest gelezen