Foto ter illustratie
Scouts en Gidsen Vlaanderen

Gewapende overval op scoutskamp in Temse, Scouts & Gidsen Vlaanderen: "Leden hebben niets gemerkt"

Twee gewapende overvallers hebben rond 5 uur vanmorgen een kamp van scouts Zwevegem in het Oost-Vlaamse Temse overvallen. Dat zegt Scouts & Gidsen Vlaanderen aan onze redactie. Het gaat om een kamp in gebouwen met kinderen van 9 tot 12 jaar, maar de leden hebben niets van de overval gemerkt. Het parket en slachtofferhulp zijn ter plekke en ouders werd gevraagd hun kinderen te komen ophalen. Politie en parket geven geen commentaar.

"Tussen 5 en half 6 vanmorgen zijn twee overvallers het kampgebouw binnengegaan", zegt Jan Van Reusel van Scouts & Gidsen Vlaanderen. "Ze zijn dan een fourier tegengekomen die wakker was, en die heeft onder bedreiging dan gsm's, kredietkaarten en portefeuilles moeten afgeven. Ze zijn dan verder gegaan naar de leidingskamer en hebben ook daar mensen bedreigd."

De leiding is hier niet op voorbereid, en hoeft hier ook niet op voorbereid te zijn

Jan Van Reusel, Scouts & Gidsen Vlaanderen

De leden hebben in ieder geval niets gemerkt van de overval, en er raakte ook niemand gewond. Het gaat om een scoutsgroep uit Zwevegem die in Temse op kamp was. Het kamp wordt nu stopgezet. "We hebben alle ouders opgebeld en vragen hen hun kinderen te komen halen. Maar geen paniek, wie geen telefoon heeft gekregen, hoeft dus ook niets te doen." Ouders die hun kinderen kwamen halen, lieten verstaan begrip te hebben voor het feit dat het kamp stopgezet werd. "We zijn blij dat iedereen veilig is", klinkt het.

Bekijk hier ook het verslag uit "Het Journaal" (en lees eronder verder):

Videospeler inladen...

Het parket kwam ter plekke. Ook een team van slachtofferhulp en van het interventieteam van het Rode Kruis is aanwezig. "De leiding is in shock over wat er gebeurd is. Het zijn jonge mensen die zich heel verantwoordelijk voelen over de leden. Het is de eerste keer dat een kamp zo overvallen wordt, de leiding is daar niet op voorbereid, en hoeft daar ook niet op voorbereid te zijn", aldus Van Reusel nog. 

Hoeveel er precies is buitgemaakt en welke wapens de overvallers bij zich hadden, is niet duidelijk. "Er valt op zo'n kamp ook weinig of niets te rapen (...) Er is naar mijn weten geen link tussen de overvallers of de leiding, het lijkt om toeval te gaan en geen grote georganiseerde overval", aldus Van Reusel nog. Politie en parket geven op dit moment (nog) geen commentaar. Minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) tweette dat hij de overval "onbegrijpelijk" vindt:

Meest gelezen