stad Aarschot

Inwoners Aarschot beslissen over reuzegrote muurschildering stadhuis

Eén van deze twee adelaars (foto boven) zal binnenkort het stadhuis van Aarschot versieren. Welke afbeelding het wordt, beslissen de inwoners van de stad. Met de muurschilderingen wilde Aarschot het centrum verder opfleuren. 

Het idee om met muurschilderingen het centrum op te frissen, vond schepen van Patrimonium Bert Van der Auwera (Open VLD) in andere steden. "Ook in Oostende bijvoorbeeld gebruiken ze muurschilderingen om minder fraaie gevels op te frissen. Dat gaan we nu ook doen op verschillende plekken in het centrum, te beginnen met de zijgevel van het stadhuis van Aarschot."

Een kunstenaarscollectief uit Leuven dat ervaring heeft met muurschilderingen, zal het kunstwerk aanbrengen. Maar eerst mogen de inwoners stemmen voor hun favoriete afbeelding. De ene: een adelaar met een hart, of het andere, de kop van de vogel van veel dichterbij. Stemmen kan via de website van de gemeente. 

Nieuwe traditie

Op termijn wil de stad graag elk jaar nieuwe kunstwerken aanbrengen. "Het zou fijn zijn om er een traditie van te maken om jaarlijks één a twee gevels van een kunstwerk te voorzien. Op langere termijn zou dat zelfs een mooi wandelroute kunnen zijn. Van het ene kunstwerk naar het andere. Zo kan je langs de muurschilderingen de stad en omgeving beter leren kennen. En kunnen ook mensen buiten Aarschot onze stad ontdekken." 

Ook aan de doorsteek tussen de Demervallei en de Grote Markt, ter hoogte van de Delhaize, komt er een muurschildering. Schepen Van der Auwera:  Wat precies, mag ik nog niet zeggen. Maar ik kan wel al een tipje van de sluier lichten: het werk combineert water met de legende van Aarschot. Mysterieus, maar zo blijft het een leuke verrassing.”

Meest gelezen