Kortrijk giet verhaal '1302' in een musical

Tegen de zomer van 2022 wil de stad Kortrijk het verhaal rond 1302 met historische figuren als Jan Breydel, Pieter De Coninck en Jacques de Châtillon in een gloednieuwe musical gieten. Het wordt een project voor en door Kortrijk, want cast en figuranten worden gezocht onder de Kortrijkse bevolking. 

De Guldensporenslag aan de Groeningekouter net buiten Kortrijk zal de achtergond vormen voor een verhaal dat is ontsproten uit de geest van initiatiefnemer Tom Hillewaere en schrijver Stefaan Werbrouck. “De liefde zal hierin een doorslaggevende rol spelen”, zegt Hillewaere, “maar het historische gebeuren vormt het ruimer kader waarin het verhaal geplaatst wordt. De Kortrijkse Verlaagde Leieboorden vormen de perfecte buitenlocatie voor deze musical.”

Audities in september

Er komt een vaste cast van zo’n 25 mensen, daarnaast zoekt de stad Kortrijk 100 figuranten. “Op 11 en 12 september houden we audities. Iedereen die zich geroepen voelt kan hier aan meedoen”, aldus Hillewaere. “We zoeken geen Bekende Vlamingen of professionele zangers en acteurs, maar wel mensen die actief zijn  in de lokale muziek- en theaterverenigingen.” De regie is in handen van Jaak Lema, iemand die met zijn aandeel in producties als “14-18”,  “40-45” en “Jesus Christ Superstar”, het klappen van de zweep kent.  

Live orkest begeleidt de musical

Uniek is ook het live orkest dat de zangers zal begeleiden. De directeur van het Kortrijkse conservatorium Erik Desimpelaere componeert de muziek en zal het orkest ook dirigeren. “Het orkest telt 20 muzikanten, grotendeels docenten en leerlingen van ons eigen conservatorium. Het wordt een zeer boeiend project”, aldus Desimpelaere. De stad trekt 105.000 euro uit voor de musical en sponsors zorgen voor extra fondsen. Per voorstelling is er plaats voor 600 toeschouwers in de tribune. Iedereen krijgt een individuele koptelefoon om alles comfortabel te kunnen volgen. De première is voorzien voor 1 juli en er staan minstens 13 voorstellingen gepland.  

Meest gelezen