Belga

Kotleven heeft geen rechtstreekse invloed op examenresultaten, blijkt uit onderzoek UGent

Het kotleven heeft geen rechtstreeks effect op je studieresultaten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Gentse universiteit. De voorbije drie jaar volgden onderzoekers de examenresultaten van ruim 1.600 studenten op. Daaruit blijkt dat studenten die op kot zitten, geen betere of slechtere punten hebben dan studenten die pendelen. 

In de studie werden ruim 1.600 studenten drie jaar opgevolgd, van in hun eerste tot in hun derde jaar. "We vroegen of ze op kot sliepen of heen en weer naar huis pendelden. De socio-economische gegevens werden gekoppeld aan de examenresultaten," legt onderzoeker Simon Amez uit. "We wilden de causale impact meten. En wat blijkt: er is geen oorzakelijk verband. Er is geen positief effect, maar ook geen negatief effect op de resultaten." Geen reden tot ongerustheid dus bij ouders die vrezen voor slechte punten als hun zoon of dochter op kot gaat. Maar ook omgekeerd: "Als de student zegt dat op kot gaan z'n punten zou bevorderen, is dat ook niet waar," lacht Amez. 

De zorgen van ouders dat het kotleven een negatieve invloed heeft op de studieresultaten, is niet gegrond

Simon Amez, onderzoeker UGent

Het onderzoek werd uitgevoerd in verschillende Belgische  universiteiten, over 11 verschillende studierichtingen. Onder andere bij de richting economie, sociale en politieke wetenschappen of socio-economische wetenschappen. Welke universiteit of welke richting er als 'beste' uitkwam, deed in het onderzoek niet ter zake. Hoe de tijdsbesteding ingevuld werd door de studenten, werd niet onderzocht. Wel blijkt uit onderzoek dat wie niet pendelt bovendien weinig kostbare tijd verliest. Die gewonnen tijd kunnen studenten meteen aan 'sociale integratie' wijden, en dat is dan weer belangrijk voor het welbevinden van de student. 

kasto80

Meest gelezen