Lin-Manuel Miranda en zijn vrouw Vanessa Nadal op de "In the Heights" première
AFP or licensors

Kan "Latino explosion" in "In the Heights" Belgisch publiek bekoren? Nieuwe musicalfilm loopt nu in de zalen

De nieuwe musicalfilm "In the Heights" is vanaf vandaag te zien in de Belgische bioscoopzalen. De film is gebaseerd op de gelijknamige hitmusical van 2008 en vertelt het verhaal van een latinogemeenschap in New York. Lin-Manuel Miranda, de componist, schreef ook de hiphopmusical "Hamilton". De film werd geregisseerd door Jon M. Chu, de regisseur van "Crazy Rich Asians" en heeft een bijna volledige latino cast.

Na "Mamma Mia" en "Les Misérables" is er nu ook "In the Heights", een nieuwe verfilming van een musical die het enorm goed deed op de planken. "In the Heights" vertelt het verhaal van Usnavi, een twintiger die een kiosk uitbaat in de wijk Washington Heights in Manhattan. In zijn wijk, waar vooral latino's wonen, hebben de mensen het moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. 

Zo is er Vanessa, de kapster die graag in een rijkere buurt zou wonen en abuela Claudia die van haar oude dag wil genieten in de Dominicaanse Republiek. Daarnaast is er Nina, die terugkeert van haar eerste jaar op de gerennomeerde universiteit Stanford waar niet alles verliep zoals gedacht...

Bekijk hier de trailer van "In the Heights" en lees verder onder de video:

Een nieuwe generatie musicalfilms

De musical komt van de hand van Lin-Manuel Miranda. Hij won er in 2008 vier Tony Awards en een Grammy mee en scoorde daarna ook een hit met de hiphopmusical "Hamilton". De gefilmde versie van die musical is al sinds vorig jaar te zien op Disney+, maar "Hamilton" werd ook al door duizenden mensen in de theaters bekeken. Miranda schreef ook muziek voor de Disneyfilm "Vaiana" en speelde mee in "Mary Poppins Returns". In "In the Heights" speelt hij het kleine rolletje van de piragüero of ijsjesverkoper.

Een goed verhaal met zomerse muziek

Fabio Van Hoorebeke, musicalkenner van Radio 2

Fabio Van Hoorebeke, musicalkenner van Radio 2, kijkt uit naar de film. "Ik heb de musical in het theater gezien en het is echt een goed verhaal met vrolijke, zomerse muziek". Volgens Van Hoorebeke zijn musicalfilms aan een opmars bezig. "Disney heeft animatiemusicals populair gemaakt maar vond ze opnieuw uit met de live-action remakes. Nu komen er ook niet-Disneymusicals aan. Steven Spielberg brengt binnenkort de nieuwe "West side story" uit, maar ook "Mathilda" en "Dear Evan Hansen" krijgen een film." 

Volgens Van Hoorebeke zijn de musicalfilms vooral populair in de Verenigde Staten. Het is dus afwachten of "In the Heights" bij ons een succes zal zijn. Daarnaast is niet iedereen laaiend enthousiast over de film. "Een musical verfilmen is niet gemakkelijk. Het verhaal is hier minder bekend dan in de VS, maar laat dat je zeker niet tegenhouden om ernaar te gaan kijken. Het is een verhaal over saamhorigheid. Dat gemeenschapsgevoel is iets waar we het voorbije coronajaar enorm veel mee te maken hebben gehad. Dat maakt het verhaal nog steeds relevant."

De cast van "In the Heights"
2021 Getty Images

Latino cast

Miranda schreef "In the Heights" naar eigen zeggen omdat hij zelf in musicals wou meespelen. Hij heeft zelf Puerto Ricaanse roots en vond dat er te weinig mensen uit de latinogemeenschap de kans kregen om in musicals te spelen. Met "In the Heights" bracht hij een bijna volledige latino-cast op de planken en dat gebeurde ook in de film.

Met Anthony Ramos in de hoofdrol, die ook meespeelde in "Hamilton", spelen ook andere jonge latino's mee zoals Mexicaans TV actrice Melissa Barrera en zangeres Leslie Grace. Ook Puerto Ricaans zanger en acteur Marc Anthony vervoegt de cast. Op "The tonight show" van Jimmy Fallon, noemde Ramos het een "Latino explosion".

Hoewel er voornamelijk acteurs met Latijns-Amerikaanse roots in de film meespelen kwam er toch kritiek op de beperkt diverse casting. Zo spelen er betrekkelijk weinig afro-latinos mee. Dat schrijft het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone. In Washington Heights wonen er veel afrolatino's en het stoot mensen tegen de borst dat zij niet voldoende in film worden vertegenwoordigd. Lin-Manuel Miranda heeft zich daarvoor geëxcuseerd op Twitter.

Meest gelezen